Ιταλία: Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2020

Ιταλία: Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2020

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι κατάφερε να αποφύγει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας

ITALY
Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε αργά χθες βράδυ, με 166 ψήφους υπέρ έναντι 128 κατά, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Μένει μια τελευταία «έγκριση-αστραπή» από μέρους της Βουλής πριν από το τέλος του χρόνου. Στη Γερουσία η πλειοψηφία στην οποία μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά οριακή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι κατάφερε να αποφύγει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο, στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού δεν συμπεριελήφθησαν μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όπως η οριστική νομιμοποίηση προϊόντων που περιέχουν κάνναβη (THC) σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 0,5% και η αναβολή, για δυο χρόνια, της οριστικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

«Για τα μέτρα αυτά χρειάζονται ξεχωριστοί νόμοι», επιχειρηματολόγησε η πρόεδρος της γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι, προκαλώντας την οργή των γερουσιαστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι, τόνισε ότι υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, «αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει αμέσως να βαδίζει με πιο γοργό βήμα».

Από την πλευρά του ο Κόντε αντέτεινε ότι «δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να ολοκληρώσει πρόωρα το κυβερνητικό του έργο». Αργά χθες βράδυ συμμετείχε σε νέα συνάντηση με τους υπουργούς του, στην οποία επρόκειτο θα τεθούν οι νέες προτεραιότητες στην δράση της κυβερνητικής συμμαχίας.

Κλείσιμο
Ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι εκτίμησε ότι «η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία είναι ένα μικρό θαύμα» και ανήγγειλε ότι «από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η μείωση της φορολογικής πίεσης για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα» και συνολικότερα θα τεθεί σε εφαρμογή «νέα πολιτική, η οποία θα βασίζεται στις επενδύσεις και τη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης