Βρετανία: Ο Τζόνσον κάνει την επανάστασή του και θα κάνει τον ανασχηματισμό σε δόσεις

Βρετανία: Ο Τζόνσον κάνει την επανάστασή του και θα κάνει τον ανασχηματισμό σε δόσεις

Σήμερα ο μίνι κυβερνητικός ανασχηματισμός

boris_ar
Πάνω από το 1/3 των υπουργών θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Λονδίνου με πρωθυπουργό της Βρετανίας  Μπόρις Τζόνσον  να κάνει ανασχηματισμό σε δύο... δόσεις.

Ένα 24ωρο προτού συνεδριάσει για πρώτη φορά η Βουλή των Κοινοτήτων με τη νέα της σύνθεση, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ πετάει σήμερα τα πρώτα βαρίδια από την κυβέρνηση. Ύστερα από την επιβλητική νίκη του στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον έχει την άνεση να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και να περνάει με άνεση τα νομοσχέδια από τη Βουλή. Αύριο θα καλωσορίσει τους 109 νέους βουλευτές των Τόρις από το βήμα της βουλής.

Όπως σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι το πρώτο μέλημα του μεγάλου νικητή των βρετανικών εκλογών και ηγέτη των Τόρις, Μπόρις Τζόνσον.

Σήμερα, πρώτη προτεραιότητά του είναι να αντικαταστήσει τη Νίκη Μόργκαν, υπουργό Πολιτισμού. Θα χρειαστεί επίσης να διορίσει νέο υπουργό Περιβάλλοντος, αφού ο νυν, Ζακ Γκολντμιθ, είναι ένας από τους Συντηρητικούς βουλευτές που απώλεσε την έδρα του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian» ο Τζόνσον θα προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό τον Φεβρουάριο

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, ο υπουργός Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ, πρώην Remainer, θα βρεθεί πιθανότατα εκτός κυβέρνησης.

Οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών δεν ήταν τους τελευταίους μήνες οι καλύτερες. Ο Τζαβίντ έχει κατηγορήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι καλλιεργεί τον φόβο στους κόλπους της κυβέρνησης αποφασίζοντας και διατάζοντας. Ο Τζόνσον σκέφτεται επίσης να δημιουργήσει στο υπουργείο Εσωτερικών ένα ακόμη υπουργείο, υπεύθυνο για τα Σύνορα και την Μετανάστευση.

Κλείσιμο
Για διάδοχό του Τζαβίντ ο Τζόνσον σκέφτεται τον 39χρονο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ινδικής καταγωγής, Ρίσι Σουνάκ. Εκτός από τον Τζαβίντ, τρίζει πιθανότατα και η καρέκλα του αντιευρωπαιστή δανδή, Τζέικομπ ρις Μογκ. Ο ψιλόλιγνος υπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, είχε δεχθεί καταιγισμό πυρών μετά της δηλώσεις του ότι τα θύματα της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει την κοινή λογική ώστε να αγνοήσουν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο κτίριο.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναμένεται να παραμείνει στη θέση του καθώς κατάφερε να διατηρήσει τελικά την έδρα του.  Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ακόμη μάχη στην προσπάθειά του να κρατήσει ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ε.Ε.

Τι γίνεται με τη Σκωτία 

Η Σκωτία έχει ξεκινήσει ήδη μία νέα συζήτηση για την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη χώρα. Η επικεφαλής του Eθνικού Κόμματoς της Σκωτίας SNP, Νίκολα Στέρτζον, τονίζει ότι οι εκλογές της δίνουν εντολή για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σκωτσέζοι έχουν ψηφίσει υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χθες, πάντως, η ομάδα του Τζόνσον έδωσε την πιο εμφατική απόρριψη στο αίτημα της Στέρτζον για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης