Άγριο ξύλο στη Ρώμη

Άγριο ξύλο στη Ρώμη

Συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών στους δρόμους της Ρώμης. Τουλάχιστον τέσσερις -ένας φοιτητής, τρεις αστυνομικοί- οι τραυματίες. Μολότοφ, ξηλωμένα πεζοδρόμια και πυρπολημένα αυτοκίνητα συνέθεσαν το σκηνικό του τρόμου.

Άγριο ξύλο στη Ρώμη
Οι συμπλοκές μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και φοιτητών συνεχίστηκαν και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, από το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Από το πρωί της Τρίτης, φοιτητές διαδήλωναν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσπαθώντας να πλησιάσουν το μέγαρο «Παλάτσο Μαντάμα» της Γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, «Παλάτσι Γκρατσιόλι», του Ιταλού πρωθυπουργού.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν, όταν τα μέλη ομάδας των διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», που περικλείει τη Βουλή, τη Γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Ακολούθως, ακραίες ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ, να ξηλώνουν τα πεζοδρόμια και να εκτοξεύουν τα κομμάτια προς τους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας, άνδρες της οποίας απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, τραυματίες είναι ένας φοιτητής, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με τραύμα στο πρόσωπο, και τρεις αστυνομικοί.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με ιταλικούς ειδησεογραφικούς δικτυακούς τόπους, πολλοί από τους φοιτητές καταγγέλλουν ότι δεν έλαβαν μέρος στα επεισόδια, ωστόσο έγιναν στόχος των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μεταβούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Στο Παλέρμο, περισσότεροι από 500 μαθητές λυκείου και φοιτητές έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα το αεροδρόμιο, καταλαμβάνοντας το διάδρομο προσγείωσης, ενώ άλλοι κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό.

Στο Μιλάνο, περίπου 50 φοιτητές μαζεύτηκαν μπροστά στο Χρηματιστήριο.

Εξαιτίας των διαδηλώσεων δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία σε πολλές ιταλικές πόλεις, όπως το Μπάρι και το Κάλιαρι, ενώ στο Τορίνο οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Η μεταρρύθμιση αυτή, που «καίει», προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια εξωτερικών ειδικών και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης