Ντόναλντ Τραμπ: Τι ακολουθεί μετά την παραπομπή του για κατάχρηση εξουσίας

Ντόναλντ Τραμπ: Τι ακολουθεί μετά την παραπομπή του για κατάχρηση εξουσίας

Η σχεδόν βέβαιη υπερψήφιση της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θέτει το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία - Το ιστορικό της υπόθεσης

trump
Ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του, γίνεται και επισήμως ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Στο παρελθόν μόνο ο Άντριου Τζόνσον και ο Μπιλ Κλίντον αναγκάστηκαν να υποστούν την ίδια διαδικασία, ενώ ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε από πρόεδρος πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο πρόεδρος Τραμπ παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, αδικήματα που μπορεί να τον οδηγήσουν στην έκπτωσή του από το ανώτατο αξίωμα της ομοσπονδίας. Η σχεδόν βέβαιη υπερψήφιση της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ από ένα σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θέτει το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία. Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις ΗΠΑ, το ένα νομοθετικό όργανο (Βουλή των Αντιπροσώπων) μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εναντίον εντός προέδρου, ωστόσο η Γερουσία είναι αυτή που «δικάζει».

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών την ερχόμενη εβδομάδα. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθεί γύρω του. Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. «Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

Ντόναλντ Τραμπ: «Κυνήγι μαγισσών»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «γελοίο» το κατηγορητήριο που ανακοίνωσαν οι Δημοκρατικοί σε βάρος του, στο πλαίσιο της διαδικασίας παραπομπής του. «Ο Τζέρι Νάντλερ (ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων) μόλις είπε ότι εγώ "άσκησα πιέσεις στην Ουκρανία με στόχο να παρέμβω στις εκλογές του 2020". Γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, όπου κατήγγειλε εκ νέου ένα «κυνήγι μαγισσών».

Κλείσιμο


Το ιστορικό

Την άνοιξη του 2014 η Ουκρανία αντιμετώπιζε σοβαρά πολιτικά προβλήματα με την απόσχιση της Κριμαίας και την προσχώρησή της στη Ρωσία. Υπήρχαν φόβοι για αποσχισμό και άλλων τμημάτων της χώρας. Μέσα σε αυτό το χαοτικό πολιτικό περιβάλλον, η μέχρι τότε άγνωστη ουκρανική εταιρεία Burisma γνώρισε μεγάλη άνοδο. Η ίδια η εταιρεία χαρακτηρίζεται ως κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου έγινε ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του πολιτικού των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, πολιτικού αντιπάλου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η εταιρεία υπάρχει από το 2002 και ελέγχει σύμφωνα με δικά της στοιχεία, το ένα τρίτο της ιδιωτικής παραγωγής φυσικού αερίου στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Πώς ακριβώς πήγε ο Χάντερ Μπάιντεν στην Burisma, δεν είναι γνωστό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να διεξάγει έρευνες εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν και του γιού του Χάντερ Μπάιντεν. Αν αποδειχθεί ότι συνέβη κάτι τέτοιο, τότε ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να έχει καταχραστεί την εξουσία του ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης