Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού στη Στοκχόλμη

stok1

Μεγάλος ενθουσιασμός και συγκίνηση επικρατεί στην Ομογένεια της Στοκχόλμης μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, που ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στους πιστούς για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ενθουσιασμός και συγκίνηση για την Ομογένεια της Στοκχόλμης, αφού πρόσφατα αξιώθηκε να γιορτάσει την ολοκλήρωση της εξωτερικής εκ βάθρων αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μιας τέτοιας έκτασης και μεγέθους ανακαίνιση.

Ο ναός είναι νεογοτθικού ρυθμού, με λιτές γραμμές στο εσωτερικό του, θεμελιώθηκε το 1889, η δε κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1890 και δωρίσθηκε στη Μητρόπολη Σουηδίας το 1976.
Το συντονιστικό ρόλο της ανακαίνισης είχε αναλάβει ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2014.

stok5
stok4


Στη διαρρεύσασα πενταετία, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες και επιλεγμένες παρεμβάσεις και στο εσωτερικό του ναού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, μιας βιβλιοθήκης και τριών γραφείων, ο εξωραϊσμός της αυλής και η δημιουργία πρόσβασης στο ναό ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη.

Στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο ναό ο μητροπολίτης Κλεόπας, την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου, επισήμανε στην ομιλία του τα εξής: «Με τη συντήρηση και αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού, συνεισφέρουμε στην πνευματική ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίσει το παρελθόν της και να το συνδέσει με το μέλλον της. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της μνήμης μιας κοινωνίας και ενός λαού και την ανάδειξη των υλικών και πνευματικών έργων που δημιούργησε ο λαός αυτός, σε συγκεκριμένο χωρόχρονο.

Ο Καθεδρικός Ναός αποτελεί σημείο πνευματικής αναφοράς, καταλλαγής και συνύπαρξης, στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε. Είναι ιερός χώρος προσευχής, περισυλλογής και διαλόγου - του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι - που διεξάγεται στα πλαίσια του σεβασμού της ετερότητας – διαφορετικότητας, συμβατού με τα ελληνοχριστιανικά και πανανθρώπινα ιδεώδη.

stok3
stok2


Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα συνεχίσουμε και με την αποκατάσταση του εσωτερικού του ναού. Έχουμε όλοι μας ευθύνη κι ο καθένας μας ξεχωριστά, ως μέλη της τοπικής Εκκλησίας και της ομογένειάς μας, να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά κι όχι ως θεατές και παρατηρητές».

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν οικονομικά την ιστορική αυτή πρωτοβουλία, «τους εγγύς και τους μακράν, στηρίζοντας την Ελλάδα εκτός Ελλάδος»!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης