Επίθεση στη London Bridge: Ποιητής... ο τρομοκράτης της Γέφυρας όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος

Επίθεση στη London Bridge: Ποιητής... ο τρομοκράτης της Γέφυρας όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος

Σε ηλικία 14 ετών πανηγύριζε σε καφενείο όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - Ευχαρίστησε με ποίημα... το πρόγραμμα επανένταξης κρατουμένων του Κέιμπριτζ για τον φορητό υπολογιστή που του χάρισε

drastis_london
Την ποιητική φλέβα του σφαγέα της Γέφυρας του Λονδίνου αποκαλύπτει σήμερα ο βρετανικός Τύπος ρίχνοντας φως στον τρομοκράτη Ούσμα Καν που λάτρευε, όπως φαίνεται, τη δημοσιότητα συμμετέχοντας σε βίντεο της Αλ Κάιντα όπου πανηγυρίζει για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε ηλικία 14 ετών.

Το πρόσωπο του 28χρονου τρομοκράτη φιγουράρει σε φυλλάδιο του προγράμματος «Learning Together», ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα επανένταξης του Κέιμπριτζ.

Ο Ούσμα Καν απεικονίζεται χαμογελαστός κι ευχαριστεί με ποίημά του το πρόγραμμα του Κέιμπριτζ που του χάρισε φορητό υπολογιστή, όπως φάινεται από την επίμαχη φωτογραφία που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».

Στο ποίημά του, ο Καν γράφει μεταξύ άλλων: «Γράφω έτσι τα λόγια μου για να καπραύνουν με το φως... Γράφω έτσι ώστε να μπορώ να εισέλθω στις πιο κρύες καρδιές... Γράφω για να μπορώ να μιλήσω σε εκείνους που είναι κλειδωμένοι... Γράφω για να μπορώ να εκφράσω αυτό που νιώθω σωστό».




Κλείσιμο
Χθες, έγινε γνωστό πως όταν ο Ούσμα Καν παρακολουθούσε το πρόγραμμα επανένταξης, κυκλοφορούσε με μία φωτογραφία στην τσάντα του του πρώην ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, προτού σπείρει τον θάνατο στη Γέφυρα του Λονδίνου, ο Καν παρευρέθηκε σε διάλεξη για την επανένταξη κρατουμένων που είχε διοργανωθεί στο Fishmonger’s Hall, ένα κτήριο που βρίσκεται στην βόρεια άκρη της Γέφυρας του Λονδίνου, μέσα στο οποίο άρχισε την επίθεσή του.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε την επίθεση και πάνω στην Γέφυρα του Λονδίνου, προτού τον ακινητοποιήσουν περαστικοί και πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, μόλις πέντε λεπτά αφότου αυτή ειδοποιήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», ο τρομοκράτης φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι κατά την παρουσία του στη διάλεξη που είχε θέμα την επανένταξη κρατουμένων και είχε διοργανωθεί από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Πάντως, απ' ό,τι αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος, ο τρομοκράτης της Γέφυρας του Λονδίνου πρέπει να ήταν λάτρης της δημοσιότητας. Ο Καν απεικονίζεται να γελάει σε βίντεο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με άλλους τρομοκράτες μέσα σε΄ένα καφενείο όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Την ίδια χρονιά, άρχισε να κηρύττει τον ισλαμικό εξτρεμισμό στους δρόμους του Στόουκ ως μέλος της τρομοκρατικής ομάδας al-Muhajiroun.

Τότε αυτοαποκαλείται ως «Αμπού Σάιφ» και φωτογραφίζεται κραδαίνοντας μία σημαία της Αλ Κάιντα κι ένα μεγάφωνο. 

Μέχρι την ηλικία των 17 ετών ζούσε με την οικογένειά του. Ο Καν, Βρετανός πακιστανικής καταγωγής, γεννήθηκε στο Κασμίρ όπως και τα άλλα τρία μεγαλύτερα αδέρφια του.

O πατέρας του, ταξιτζής στο επάγγελμα, δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είδε την Αντιτρομοκρατική να εισβάλει στο σπίτι της οικογένειάς του στην περιοχή Στόουκ. Από τότε ήταν γνωστός στις αρχές για τις εξτρεμιστικές του απόψεις. Ο ίδιος τότε δήλωνε ότι γεννήθηκε στην Βρετανία κι ότι δεν είναι τρομοκράτης».

Λίγα χρόνια αργότερα εντάσσεται στο «Islam4UK» - μία άλλη απαγορευμένη εξτρεμιστική ομάδα- που τον έβαλε ξανά στο μάτι των βρετανικών αρχών το 2010.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ο Καν είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για την συμμετοχή του σε ομάδα που ήθελε να τινάξει στον αέρα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να συστήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν. Είχε αποφυλακιστεί πρόωρα.

Πριν από την έναρξη της συνέλευσης της επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης (Cobra) κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι έχει υπογραμμίσει «εδώ και καιρό» ότι «είναι σφάλμα να επιτρέπεται στους βίαιους εγκληματίες να βγαίνουν από τη φυλακή πρόωρα».

Η επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, που στοίχισε τη ζωή σ΄έναν άνδρα και μία γυναίκα, συνέβη στο ίδιο σημείο όπου είχε γίνει και πάλι επίθεση το 2017 και σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Τρεις άνθρωποι, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, τραυματίστηκαν επίσης. Ο διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της Βρετανίας, Σάιμον Στίβεν διευκρίνισε ότι ο ένας από τους τραυματίες βρισκόταν χθες το βράδυ σε «κρίσιμη, αλλά σταθερή» κατάσταση, ο δεύτερος «σε σταθερή κατάσταση», ενώ το τρίτο πρόσωπο υπέστη «λιγότερο σοβαρά τραύματα» από την επίθεση.

Οι βρετανικές αρχές συστήνουν στους πολίτες να εξακολουθούν να βρίσκονται «σε επαγρύπνηση» και «να συνεχίσουν να αποφεύγουν» τη ζώνη αυτή της βρετανικής πρωτεύουσας στην οποία βρίσκονται πολλά γραφεία και τόποι εξόδου, η οποία θα παραμείνει περικυκλωμένη από την αστυνομία «για κάποιο διάστημα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης