Σκληρό τουρκικό «παζάρι»: Οι S - 400 δεν μας φτάνουν, θέλουμε και Patriot

Σκληρό τουρκικό «παζάρι»: Οι S - 400 δεν μας φτάνουν, θέλουμε και Patriot

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την απόκτηση τόσο ρωσικών S-400  όσο και αμερικανικών Patriot εξέφρασε με νέες δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

s-400
Το «παιχνίδι« της διεκδίκησης δεν σταματά από μέρους της Τουρκίας, με τον πήχη της προκλητικότητας να έχει ανέβει επικίνδυνα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίγει σε ανησυχητικά μεγάλο βαθμό τη βεντάλια του επεκτατισμού.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την απόκτηση τόσο ρωσικών S-400, όσο και αμερικανικών Patriot εξέφρασε με νέες δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δύο αμυντικά συστήματα S-400 από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Μπορούμε να πάρουμε και Patriot από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει τη τουρκική Hurriyet, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, ωστόσο από την Άγκυρα διαμηνύουν πως δεν θα δεχτούν όρους ή κυρώσεις από την Ουάσινγκτον προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αμυντικών συστημάτων Patriot. «Στις πρόσφατες συζητήσεις, είδαμε θετική προσέγγιση από τους Αμερικάνους στο θέμα της κοινής παραγωγής και τεχνολογίας» σημείωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφορικά με την απόκτηση των Patriot.

«Γιατί η Τουρκία να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία; Αυτό που έχει σημασία είναι το κοινό συμφέρον και ο αμοιβαίος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων» συμπλήρωσε με έμφαση ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο αναφορικά με την χρήση των S-400.

Κλείσιμο
«Ξεκαθαρίσαμε στην τουρκική κυβέρνηση πως επιθυμία μας είναι να τους δούμε να απομακρύνονται από την επιλογή της θέσης σε πλήρη λειτουργία των οπλικών συστημάτων S-400» δήλωνε συγκεκριμένα την Τρίτη ο Μάικ Πομπέο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η Τουρκία δεν απέκτησε τα ρωσικά αμυντικά συστήματα για «να τα κρατήσει στο κουτί».

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η παράλληλη χρήση των S-400 με δυτικά οπλικά συστήματα ενδέχεται να εκθέσει σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα αναφορικά με την λειτουργική και τεχνολογική ικανότητα νατοϊκών συστημάτων και ιδιαίτερα των νέων πολεμικών μαχητικών F-35. Ωστόσο, η Άγκυρα επιμένει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Τον Απρίλιο σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία του S-400 η Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης