Αμερικανική έρευνα: Λιγότεροι από 1% οι παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη

Αμερικανική έρευνα: Λιγότεροι από 1% οι παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη

Ο αριθμός τους κυμαίνεται στα 4 εώς 5 εκατομμύρια - Στις ΗΠΑ των 325 εκατ. κατοίκων φθάνουν το 3% αναφέρει το κέντρο ερευνών Pew

4923843
Είναι ως επί το πλείστον νέοι άνδρες, προσφάτως αφιχθέντες: μεταξύ 3,9 και 4,8 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες ζούσαν στην Ευρώπη το 2017, αριθμός «σχετικά μικρός» και φθίνων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew.

«Λιγότερο από το 1% των 500 εκατομμυρίων που κατοικούν στην Ευρώπη ήταν παράτυποι μετανάστες το 2017 σε σχέση με το 3% των 325 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ», αποκαλύπτει το κέντρο Pew σε συγκριτική μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Για την Ευρώπη, το Pew ανέλυσε τα δεδομένα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν Νορβηγία και Ισλανδία).

Το κέντρο θεωρεί «παράτυπους» τους ξένους που εισήλθαν παράνομα, αυτούς των οποίων η άδεια παραμονής έληξε, αυτούς που πρόκειται να απελαθούν και τους αιτούντες άσυλο των οποίων ο φάκελος βρίσκεται υπό εξέταση -σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι- δεδομένου του μικρού ποσοστού έγκρισης.

Σύμφωνα με το Pew, ο αριθμός των παράτυπων στην Ευρώπη κορυφώθηκε το 2016 (μεταξύ 4,1 και 5,3 εκατομμύρια).

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων αυτών προέρχονται από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (όπως το Αφγανιστάν), το 23% από ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της ΕΕ, το 21% από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το 17% από την υποσαχάρεια Αφρική και το 8% από την Αμερική.

Κλείσιμο
Με 1,2 εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες στην κάθε μια, η Γερμανία και η Βρετανία φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς από αυτούς. Και προσθέτοντας την Ιταλία και τη Γαλλία, το 70% ζει σε αυτές τις τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Στην Ιταλία, που δέχεται πολλούς μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο, η απόφαση των όμορων χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους μπορεί να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό των 700.000 παράτυπων, σύμφωνα με τον Pew.

Αντίθετα, ο μικρός αριθμός στη Γαλλία (400.000) μπορεί να αιτιολογηθεί από τις δυνατότητες νομιμοποίησης.

Το 2017 αυτοί οι παράτυποι ήταν στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, που είχαν φθάσει την τελευταία πενταετία. Οι αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν τους μισούς μεταξύ αυτών, έναντι μόλις 20% στις ΗΠΑ.

Στη χώρα αυτή το Pew εκτιμά τον παράτυπο πληθυσμό μεταξύ 10,3 και 10,7 εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί από το Μεξικό, και είναι εγκατεστημένοι τουλάχιστον επί μια δεκαετία.

Το Pew ενέταξε τους μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στο αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδιά και τους δικαιούχους ενός προσωρινού καθεστώτος προστασίας (DACA) μέσα στον παράτυπο πληθυσμό καθώς το μέλλον τους είναι «αβέβαιο» λόγω της περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης