Ερντογάν: Έτοιμος για «πολύωρη μάχη» με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ερντογάν: Έτοιμος για «πολύωρη μάχη» με τον Ντόναλντ Τραμπ

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών είναι και πλούσια, αλλά και σημαντική - Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

erdogan-usa-arthro
Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν, έτοιμος να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Τούρκος πρόεδρος αιχμαλωτίστηκε από τον φωτογραφικό φακό, ενόψει της συνάντησης, να αγναντεύει στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου του.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα προετοιμάζεται για μία «πολύωρη μάχη». Αξιωματούχοι του Λέυκού Οίκου ενημέρωσαν ατύπως τους δημοσιογράφους ότι η συνομιλία των δύο ανδρών αναμένεται να διαρκέσει ώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το προεδρικό κέτερινγκ έχει ήδη ετοιμάσει «πλούσιο μενού», έτσι ώστε «να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους».

ترامب يستقبل إردوغان وسط توتر وسجالات حول الوضع في سوريا…


Κλείσιμο
Το κρίσιμο τετ-α-τετ πραγματοποιείται υπό την σκιά των αποκαλύψεων του πρώην συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ενώπιων ενός σημαντικού ακροατηρίου αποτελούμενο από στελέχη της Morgan Stanley, υποστήριξε ότι η κόρη και ο γαμπρός του Αμερικάνου προέδρου λειτουργούν παρασκηνιακά, έχοντας οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα στην Τουρκία. Λίγο ως πολύ, τους κατηγόρησε ότι ασκούν μυστική διπλωματία, επηρεάζοντας τον Πρόεδρο ως προς την επιεική στάση του απέναντι στην Άγκυρα. Ολοκλήρωσε, λέγοντας ότι «είναι πολύ απογοητευμένος για τον γενικότερο χειρισμό του Τραμπ σε ότι αφορά την Τουρκία».

Δείτε βίντεο από την άφιξη του Ερντογάν στο ξενοδοχείο που διαμένει στην Ουάσινγκτον

Turkish President Erdogan Arrives at Washington Hotel Ahead of Trump Visit


Η εφημερίδα New York Times επιβεβαίωσε τις καταγγελίες Μπόλτον, μέσω ενός εκτενούς άρθρου για την «μυστική και ύποπτη διπλωματία», όπως την χαρακτήρισε. Σε αυτό το ρεπορτάζ περιγράφεται η επιρροή των τριών γαμπρών: ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο γαμπρός ενός παντοδύναμο Τούρκου μεγιστάνα που συναλλάσσεται επιχειρηματικά εδώ και δεκαετίες με την οικογένεια Τραμπ.

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι, εκτός από την διπλωματία της «πίσω πόρτας», η ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών είναι και πλούσια, αλλά και κρίσιμη. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Και αυτό, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν καταλυτικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Κατά πολλούς, παρά το βαρύ κλίμα εναντίον του, ο Ερντογάν είναι που εισέρχεται στην διαπραγμάτευση αυτή με τον αέρα του νικητή. Γύρισε με κατά πολλούς αδικαιολόγητο πείσμα και αυτοπεποίθηση την πλάτη του στις ΗΠΑ, επιλέγοντας την προστατευτική αγκαλιά της Μόσχας, τόσο για τα θέματα ασφαλείας, όσο και για την στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στη Συρία και τις επιθέσεις σε Κούρδους πολίτες στη διάρκεια της επιδρομής αυτής. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αγώνας εναντίον των «τρομοκρατών Γκιουλενιστών» (FETO) θα είναι μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που θα θέσει ο ίδιος στη συνάντηση. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος για ακόμα μία φορά θα ζητήσει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Άγκυρα.

Από την συνδιαλλαγή ανάμεσα στους δύο ηγέτες, δεν θα λείψει και η συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και η ρωσοτουρκική συμφωνία για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Να υπενθυμίσουμε ότι η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών έχει προκαλέσει «τριβές» εντός της συμμαχίας του NATO. Ακόμα, όμως, και αν ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε κάθε διάθεση να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας με άξονα τη μη ενεργοποίηση των τουρκικών S-400, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ διαφοροποιήθηκε. Τήρησε εντελώς διαφορετική στάση. Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, είπε ότι η «από κοινού παρουσία του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορική και αντιβληματικής S-400 και του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35, παραμένει απολύτως ασύμβατη». Επιπλέον, δεν είναι ο μόνος που δεν βλέπει με καλό μάτι την επίσκεψη του Ερντογάν. Πολλοί, εντός του Κογκρέσου, υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να έχει καν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο. Μόνο τυχαίο δεν είναι και ένα δημοσίευμα της δημοφιλούς εφημερίδας Jerusalem Post, που χαρακτήριζε τον Τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα». Υποστηριχτές του Τραμπ δήλωσαν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν επιβραβεύει τον Ερντογάν με την επίσκεψη του αυτή στον Λευκό Οίκο. Αντιθέτως, επιστρατεύει τη διπλωματία. Σημείωσαν επίσης ότι απαιτούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία που οδήγησε στον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης