Μογκερίνι για ΝΑΤΟ: Η συνεργασία με την ΕΕ δεν ήταν ποτέ τόσο καλή

Μογκερίνι για ΝΑΤΟ: Η συνεργασία με την ΕΕ δεν ήταν ποτέ τόσο καλή

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», σημείωσε ότι η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι σε αυτό το επίπεδο θα γίνει αυτή η συζήτηση

mogherini__3_
Στο επίκεντρο ευρωπαϊκών διενέξεων και σχολιασμών βρίσκεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ, με τις θέσεις του Γάλλου προέδρου να θεωρούνται αφοριστικές από μέλη της Ένωσης και τη Γερμανία να εκφράζει ξεκάθαρα τη διαφωνία της. Την άποψη ότι η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν ήταν «ποτέ τόσο καλή» εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά το πέρας της συνεδρίασης υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

«Συζητήσαμε την καλή συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ και ενημερωθήκαμε ενόψει της συνάντησης των ηγετών των χωρών του ΝΑΤO το Δεκέμβρη στο Λονδίνο», δήλωσε η Μογκερίνι προσθέτοντας ότι υπάρχει «κοινή εκτίμηση ότι η συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο θετική και συγκεκριμένη», ενώ σημείωσε ότι οι υπουργοί αναφέρθηκαν και σε ζητήματα περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», σημείωσε ότι η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι σε αυτό το επίπεδο θα γίνει αυτή η συζήτηση. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι κοινή η αντίληψη ότι μια «δυνατή Ένωση» συμβάλλει σε μια «πιο δυνατή» Βορειοατλαντική συμμαχία και ότι, από την πλευρά των Βρυξελλών το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Επιπλέον, ερωτηθείσα για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε ζητήματα άμυνας, η ύπατη εκπρόσωπος έκανε λόγο για «συνεργατική αυτονομία», σημειώνοντας ότι κάθε φορά που η ΕΕ μπορεί να συνεργαστεί με άλλους εταίρους, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ηνωμένων Εθνών ή άλλο, το «προτιμάει», αλλά σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει «να είναι έτοιμη» να δράσει μόνη της.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η ίδια ανακοίνωσε πως οι υπουργοί ενέκριναν 13 νέα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), που προσφέρει στα κράτη μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Με τη σημερινή απόφαση, ο αριθμός των έργων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ανέρχεται σε 47.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης