Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Αισιοδοξία στην Ουάσιγκτον για συμφωνία

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Αισιοδοξία στην Ουάσιγκτον για συμφωνία

Οι δύο πλευρές φέρονται να αποφάσισαν να αρθούν κατά φάσεις οι επιπλέον δασμοί που επιβλήθηκαν από τη μια στην άλλη εάν κλειστεί καταρχήν συμφωνία

trump_xi
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πάρα πολύ αισιόδοξη» για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με αυτή της Κίνας για το εμπόριο «σύντομα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Δεν μπορώ να προκαταβάλω τις συνομιλίες με την Κίνα, αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα», τόνισε η Γκρίσαμ.

Οι δύο πλευρές φέρονται να αποφάσισαν να αρθούν κατά φάσεις οι επιπλέον δασμοί που επιβλήθηκαν από τη μια στην άλλη εάν κλειστεί καταρχήν συμφωνία, κατά πηγές προσκείμενες σε αμφότερες τις κυβερνήσεις.

Ωστόσο αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιτυχία των διαπραγματεύσεων και η λήξη του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου, που κήρυξε ο Τραμπ για να αναγκάσει το Πεκίνο να διαπραγματευθεί. Αρκετοί αξιωματούχοι και σύμβουλοι εντός κι εκτός της κυβέρνησης του μεγιστάνα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην άρση των δασμών, του βασικού όπλου του Τραμπ. Ένας εξωτερικός σύμβουλος της προεδρίας έκανε λόγο για κινεζικούς «ευσεβείς πόθους» περί άρσης όλων των δασμών.

Εάν οριστικοποιηθεί και υπογραφτεί καταρχήν συμφωνία, αναμένεται ότι θα συμπεριλαμβάνει την ακύρωση δασμών που έχει αναγγελθεί πως θα επιβληθούν τη 15η Δεκεμβρίου σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά αγαθά αξίας 156 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και παιγνιδιών.

Κατά τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να άρουν ορισμένους δασμούς κατά φάσεις και ταυτόχρονα.

Κλείσιμο
Η συμφωνία ίσως υπογραφτεί πριν από τα τέλη του χρόνου από τους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο το πού δεν έχει ακόμη οριστεί. Μια από τις δεκάδες τοποθεσίες που έχουν προταθεί είναι το Λονδίνο, όπου θα μπορούσε να γίνει συνάντηση των ηγετών μετά τη σύνοδο κορυφής του NATO (3η-4η Δεκεμβρίου) στην οποία προγραμματίζεται να συμμετάσχει ο αμερικανός πρόεδρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης