«Απασφάλισε» ο Μακρόν: Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ - Αναξιόπιστος ο ρόλος της Γερμανίας

«Απασφάλισε» ο Μακρόν: Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ - Αναξιόπιστος ο ρόλος της Γερμανίας

Με σκληρά λόγια κατά του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στον Economist - «Ήρθε η ώρα για την αφύπνιση της Ευρώπης» ανέφερε, μεταξύ άλλων

Makron_Emanouel
Έξω από τα... δόντια μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Economist» αποδομώντας την Ατλαντική Συμμαχία και το Βερολίνο για τον μη αξιόπιστο ρόλο στην Ευρώπη.

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο περιοδικό, αποδίδοντάς τον στη αμερικανική αποχώρηση των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία και στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο ένοικος των Ηλυσίων τόνισε ότι πρέπει να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ, εξαίροντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαικής άμυνας, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στις στρατηγικές αποφάσεις των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μιας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Αυτό που συνέβη στη βόρεια Συρία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Εμανουέλ Μακρόν διερωτάται κυρίως για το μέλλον του Άρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών-μελών της Συμμαχίας σε περίπτωση που ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.

«Τι θα είναι αύριο το Άρθρο 5; Εάν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα την συνδράμουμε; Αυτό είναι ένα πραγματικό ερώτημα», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
«Έχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική απόφαση (να δώσει το πράσινο φως στην Αγκυρα για επέμβαση στη βόρεια Συρία) και η τουρκική επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα αποτέλεσμα: θυσιάζουν τους εταίρους μας που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

Για τον Γάλλο πρόεδρο, θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην Ευρώπη της Άμυνας, μία Ευρώπη που πρέπει να αποκτήσει μία στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο. Και από την άλλη, να ξεκινήσει εκ νέου ένας στρατηγικός διάλογος, σε βάθος χρόνου , με την Ρωσία». «Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να δει τον εαυτό της ως παγκόσμια δύναμη, θα εξαφανιστεί», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε επίσης ότι ήρθε πλέον η ώρα για την αφύπνιση της Ευρώπης.

Στη συνέντευξη, ο Μακρόν ρίχνει επίσης τα βέλη του και στο Βερολίνο επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρωζώνη δεν είναι αξιόπιστος».

«Είναι οι μεγάλοι νικητές της Ευρωζώνης, αλλά και αυτοί που την καθιστούν δυσλειτουργική», τόνισε ο Μακρόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης