Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος «έσπασε» την παράδοση του πρώτου ταξιδιού στο εξωτερικό

Αργεντινή: Ο νέος πρόεδρος «έσπασε» την παράδοση του πρώτου ταξιδιού στο εξωτερικό

Ο Αλμπέρτο Φερνάντο δεν πήγε στη Βραζιλία, ως είθισται, αλλά στο Μεξικό, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

argentina_fernando
Επιλέγοντας τη ρήξη με την παράδοση, ο κεντροαριστερός εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, προτίμησε να κάνει στο Μεξικό το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τον εκλογικό του θρίαμβο την 27η Οκτωβρίου.

Ο Φερνάντες είχε συνομιλίες με τον Μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στην πόλη του Μεξικού.

Η άγραφη παράδοση θέλει τους προέδρους της Αργεντινής να επιλέγουν ως τον προορισμό του πρώτου ταξιδιού τους στο εξωτερικό μετά την επικράτησή τους στις εκλογές τη Βραζιλία.

Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και την Μπραζίλια πήραν τροπή προς το χειρότερο μετά τη νίκη του Φερνάντες: ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως ούτε πρόκειται να συγχαρεί τον νικητή των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή ούτε σκοπεύει να πάει στην τελετή ορκωμοσίας του.

Ο αρχηγός του Κράτους της Βραζιλίας, άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, συνεργαζόταν στενά με τον απερχόμενο πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, συντηρητικό πολιτικό και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Ο Μπολσονάρου είχε ταχθεί ανοικτά προεκλογικά υπέρ του Μάκρι και εναντίον του Φερνάντες, ο οποίος κατήγαγε σαρωτική νίκη και πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

Μετά τη νίκη του Φερνάντες ο Μπολσονάρου δήλωσε πως η Αργεντινή έκανε «λάθος επιλογή», ότι «προετοιμάζεται για το χειρότερο» και ότι τα σχέδια του κεντροαριστερού πολιτικού για την οικονομία της χώρας του, που διέρχεται σοβαρή κρίση, «δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα».

Κλείσιμο
Ο ακροδεξιός βραζιλιάνος πρόεδρος εξάλλου επικρίνει με σφοδρότητα την υποστήριξη του Φερνάντες προς τον κεντροαριστερό άλλοτε πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών για μια υπόθεση διαφθοράς, που ο ίδιος διατείνεται πως ήταν στημένη ώστε να μη μπορέσει να πάρει μέρος στις περυσινές εκλογές.

Η ανοικτή σύγκρουση εγείρει ανησυχίες για την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και τον δυνητικό εκτροχιασμό της εμπορικής ένωσης MERCOSUR, της οποίας είναι επίσης μέλη η Παραγουάη και η Ουρουγουάη.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Φερνάντες, ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ τόνισε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί πως θα επιδιώξει το Μεξικό να βαθύνει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με την Αργεντινή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης