Politico: Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην επόμενη Κομισιόν

Politico: Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην επόμενη Κομισιόν

Είναι υποχρεωμένο το Λονδίνο να προτείνει Επίτροπο για την Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

brexit
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα σε μια νέα παράταση του Brexit. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι Λονδίνο θα προτείνει έναν ή μια Επίτροπο για την Κομισιόν. Η εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας από το Ελσίνκι της Φινλανδίας είχε ήδη προεξοφλήσει ότι σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει μέλος της ΕΕ μετά την 1 Νοέμβριου, τότε θα πρέπει να προτείνει ένα πρόσωπο για να αναλάβει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να προτείνει Επίτροπο για την Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το 3εν λόγω ζήτημα έχει απασχολήσει νομικούς και στις πλευρές της Μάγχης, καθώς κάποιοι εξ αυτών, ερμηνεύοντας τις Συνθήκες της ΕΕ, θεωρούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι υποχρεωμένος να προτείνει Επίτροπο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι Συνθήκες υποχρεώνουν τη Συμμετοχή του ΗΒ στον Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2013 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει τόσα μέλη όσα είναι τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Παρά ταύτα τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα, υπήρχε η πρόθεση να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που στελεχώνουν το Κολέγιο των Επιτρόπων. Βάσει της Συνθήκης της ΕΕ από την 1η Νοεμβρίου του 2014 τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των κρατών – μελών, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει ομόφωνα να αλλάξει τον αριθμό.

Η ιδέα να προκύψει μια μικρότερη – ως προς τον αριθμό των Επιτρόπων – Κομισιόν αποτελούσε μια ιδέα με σκοπό τη δημιουργία μιας πειστικότερο «πολιτικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Και όμως πέντε χρόνια αργότερα δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Σε περίπτωση που το ΗΒ δεν προτείνει Επίτροπο δεν πρόκειται να προκληθεί σεισμός στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με 27 Επιτρόπους, καθώς ήδη η παρούσα Επιτροπή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ έχει μόλις 26 Επιτρόπους από τους 28 που θα έπρεπε να έχει.

Κλείσιμο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αναγκάσει το Λονδίνο να προτείνει Επίτροπο. Ακόμα και εάν η Κομισιόν κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του ΗΒ, αυτές θα χρειαστούν τόσο πολύ χρόνο, ώστε κατά πάσα πιθανότητα το ΗΒ θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κυρώσεων.

Ωστόσο εάν το ΗΒ αποφασίσει να προτείνει Επίτροπο τότε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να βρει ένα χαρτοφυλάκιο που θα ταιριάζει σε έναν Επίτροπο η χώρα του οποίου θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Όποια και είναι η απόφαση της εκλεγμένης προέδρου της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορεί να μπλοκάρει τον Βρετανό Επίτροπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης