Πομπέο: Έτοιμος ο Τραμπ για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας, αν χρειαστεί!

Πομπέο: Έτοιμος ο Τραμπ για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας, αν χρειαστεί!

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε ότι δεν υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύει 400 χρόνια! - Είπε ότι, αν η Άγκυρα συμπεριφερθεί άσχημα, οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα

trumppompeo0
Σε νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις προβαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται απανωτά «χτυπήματα» για τη στάση του απέναντι στους επί χρόνια συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους. Εξακολουθεί να τους γυρίζει την πλάτη και να προχωρά σε συνεχείς αναδιπλώσεις. Από τη μια διαμηνύει ότι τον απασχολεί η ειρήνη, από την άλλη όμως παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο σημαντικής περιοχής στη Βόρεια Συρία. 

«Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες» παρατήρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που από τις πρώτες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ήχησαν τουρκικά πυρά.

Μετά τον χαρακτηρισμό «φοβερός ηγέτης», τον οποίο απέδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πλανητάρχης επιχείρησε να φανεί αυστηρός με το θέμα των βομβαρδισμών και να απειλήσει εκ νέου με κυρώσεις την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα προτού λήξει η εκεχειρία, αύριο, είπε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες «για 400 χρόνια», προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο». Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Για τους Αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας «μικρός αριθμός» στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς. Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εντέλει θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται «σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας, κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ», ενώ άλλοι έχουον αναπτυχθεί «για να προστατεύσουν το πετρέλαιο», δηλαδή κοντά στο Ιράκ.
Κλείσιμο

Σε μια ακόμη ένδειξη, δε, των αμερικανικών παλινωδιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο... στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας!

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Ο Μάικ Πομπέο, πάντως, δεν αποκάλυψε ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», η οποία ενδεχομένως θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, πάντως, ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης