Η Βαρκελώνη έγινε πεδίο μάχης - Tην πολιτοφυλακή στέλνει η Μαδρίτη

Η Βαρκελώνη έγινε πεδίο μάχης - Tην πολιτοφυλακή στέλνει η Μαδρίτη

Πάνω από 500.000 διαδηλωτές στους δρόμους -  Συγκρούσεις με την αστυνομία στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας - Κυματίζουν εκατοντάδες χιλιάδες σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας 

barcelona_main
Εικόνα παράλυσης παρουσιάζει η καταλανική πρωτεύουσα, με τις κινητοποιήσεις να μαίνονται για πέμπτη ημέρα και τη γενική απεργία να είναι ενδεικτική του έκρυθμου κλίματος που επικρατεί. Ο κόσμος έχει ξεχυθεί στους δρόμους, εκδηλώνοντας την οργή του για τη φυλάκιση των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών. Πάνω από μισό εκατομμύριο φώναξαν την Παρασκευή συνθήματα, ενώ το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί φέρνει μνήμες 2017 και θυμίζει καζάνι που βράζει. 

Πολίτες από πέντε διαφορετικές πόλεις της Κατολονίας συμμετείχαν στην ογκώδη πορεία. 


Στο μεταξύ, η  Μαδρίτη καλεί την πολιτοφυλακή στα περίχωρα της Βαρκελώνης.

Thousands of Catalan protesters rally for "freedom" in Barcelona | LIVE
Κλείσιμο


Διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της Βαρκελώνης σε μια ακόμη ημέρα διαδηλώσεων κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών.

Πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά.


Αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

000_1LJ4WH
000_1LJ4VP_2



Enfrentamientos entre la Policía y los manifestantes en Barcelona


Η Μαδρίτη καλεί την πολιτοφυλακή στα περίχωρα της Βαρκελώνης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε ότι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης, έπειτα από πέντε ημέρες κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που πολλές φορές σηματοδοτήθηκαν από βίαιες ταραχές, για τη φυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.


Η εικόνα στους δρόμους 

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας, κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».


Ο καθεδρικός ναός της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη έχει ήδη κλείσει λόγω των διαδηλώσεων των αυτονομιστών, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ ένας αξιωματούχος του ναού. Στον επίσημο λογαριασμό της Σαγράδα Φαμίλια στο Twitter αναφέρεται ότι μια ομάδα διαδηλωτών στέκονταν στην είσοδο της Σαγράδα Φαμίλια - ενός από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελόνης - και πως η πρόσβαση στην περιοχή του ναού δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί οικειοθελώς ενώπιον δικαστή στο Βέλγιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι παρουσιάστηκε στην αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή. Αφέθηκε όμως ελεύθερος «υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια» του δικαστή, όμως θα πρέπει να παραμείνει «στη διάθεσή του» προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η τρίτη φορά από τότε που ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας κατέφυγε στο Βέλγιο στα τέλη Οκτωβρίου 2017, που η Ισπανία εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του.

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καταλανού πολιτικού, που ζει στο Βατερλό, η ισπανική δικαιοσύνη αναφέρει τα αδικήματα της «στάσης και της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».

Πλέον εναπόκειται στη βελγική δικαιοσύνη να «αποφασίσει αν το γεγονός στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί αδίκημα βάσει του βελγικού δικαίου», είχε εξηγήσει την Τρίτη η εισαγγελία των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποιεί τους διαδηλωτές

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι οι βίαιοι διαδηλωτές στην Καταλονία μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας

Η βορειοανατολική περιοχή της χώρας συνταράσσεται επί πέντε μέρες από διαδηλώσεις και ταραχές μετά την καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εννέα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε βαριές ποινές κάθειρξης για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017.

Ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συγκρούσεις σημειώνονται στην περιοχή γύρω από την κεντρική αστυνομική διεύθυνση της Βαρκελώνης αργά απόψε, στις οποίες εμπλέκονται 400 άτομα που δρούν σε "οργανωμένες ομάδες" και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης "έως έξι χρόνια, βάσει του ισπανικού ποινικού κώδικα".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης