Βόρεια Συρία: Τι σημαίνει η κατάπαυση του πυρός

Βόρεια Συρία: Τι σημαίνει η κατάπαυση του πυρός

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

syria_ar
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της Τουρκίας μετά την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός 120 ωρών στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με την οποία οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από την περιοχή όπου θέλει να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι φαινομενικά ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε, ενώ οι Βρετανοί στέκονται στην δήλωση της κυβέρνηση της Άγκυρας ότι πρόκειται για ένα «διάλειμμα» των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνει ότι, μπορεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς να ανακοίνωσε χθες την επίτευξη εκεχειρίας από την Άγκυρα, στην πραγματικότητα όμως η τουρκική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κρίνει εάν όλοι οι «τρομοκράτες»- όπως αποκαλεί την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG)- θα έχουν αποχωρήσει από την περιοχή.

Η Τουρκία μπορεί ανενόχλητη να δημιουργήσει αυτή τη «ζώνη ασφαλείας»

Μια μεγάλη νίκη κατήγαγε ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, με την χθεσινή συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», που στηρίζει το καθεστώς Ερντογάν.

Η Τουρκία μπορεί ανενόχλητη να δημιουργήσει αυτή τη «ζώνη ασφαλείας» όπως αρχικά είχε εξαγγείλει ο Σουλτάνος του Βοσπόρου έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί οι Σύροι πρόσφυγες.

Ο Ερντογάν πέτυχε αυτό που ήθελε: να αποσυρθούν οι Κούρδοι από τα εδάφη τους μέχρι τον τερματισμό της εκεχειρίας. Για τις επόμενες κινήσεις του θα συμβουλευτεί και τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Στις 22 Οκτωβρίου, που λήγει η εκεχειρία, ο Ερντογάν μεταβαίνει στο Σότσι της Ρωσίας όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή του.

Ο Τραμπ συνεχάρη τον Ερντογάν 

Κλείσιμο
Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να συγχαρεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίτευξη της εκεχειρίας αποκαλώντας τον φίλο, ένα 24ωρο αφότου τον είχε χαρακτηρίσει ανόητο και σκληρό τύπο.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον καρπώνεται οφέλη από την ανακοίνωση της εκεχειρίας καθώς φαίνεται στα «μάτια» των Αμερικανών ότι ο Ερντογάν άκουσε τη συμβουλή του Τραμπ και αποφάσισε να σταματήσει η σφαγή των Κούρδων. Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την οργή Αμερικανών βουλευτών και Γερουσιαστών για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία θυσιάζοντας τους Κούρδους και να δώσει το πράσινο φως στον Ερντογάν για την έναρξη των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Για το γερμανικό περιοδικό «Focus», από τις χθεσινές συνομιλίες στην Άγκυρα του Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μαικ Πενς και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο , Μόσχα και Δαμασκός είναι αυτές που καρπώνονται τα μεγαλύτερα οφέλη.

Τι πέτυχε η Ρωσία

Η Ρωσία, από την πλευρά της, πέτυχε να έχει τον έλεγχο το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στην περιοχή της βόρειας Συρίας και όχι η Τουρκία.

Την ίδια ώρα , ο Σύρος πρόεδρος επιστρέφει δριμύτερος στην διπλωματική σκηνή της Μέσης Ανατολής, αναλαμβάνοντας υπό την προστασία του τους Κούρδους της Συρίας.

Από τη Δαμασκό ο Άσαντ κατήγγειλε την «τουρκική επιθετικότητα» και υποσχέθηκε ότι «θα απαντήσει σ' αυτήν και θα την αντιμετωπίσει σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της συριακής ηγεσίας μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων της στη βόρεια Συρία υπό την αιγίδα της Μόσχας και αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία της με τους Κούρδους υπό την πίεση της τουρκικής εισβολής. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στη θρασύτατη εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές πλήττοντας τους στρατιώτες και τους τρομοκράτες της».Η πιο αδιαμφισβήτητη απόδειξη της επανάκαμψης Άσαντ ήταν η «συμπληρωματική» ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αναμεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, η οποία έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη από ποτέ συνοχή και ενότητα όλων των Σύρων υπό την εθνική σημαία της Συρίας»... Με τη Μόσχα να έχει αναλάβει αυτοβούλως τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» στην περιοχή επιδεικνύοντας όχι μόνο ζήλο αλλά και τη δέουσα αποτελεσματικότητα, οι αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις του Τραμπ μάλλον λειτουργούν συμπληρωματικά.

Το επόμενα βήματα της Αγκυρας θα αποφασιστούν στη Μαύρη Θάλασσα στις 22 Οκτωβρίου. Μετά τη λήξη της εκεχειρίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνει στο Σότσι ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης