Θρίλερ με το Brexit: Το ΦΠΑ και η Ιρλανδία τα τελευταία (;) εμπόδια για τη συμφωνία

Θρίλερ με το Brexit: Το ΦΠΑ και η Ιρλανδία τα τελευταία (;) εμπόδια για τη συμφωνία

Έπειτα από εβδομάδες παλινωδιών, ο Τζόνσον φέρεται να είναι έτοιμος να κάνει την αναμενόμενη κωλοτούμπα και δεχθεί τις θέσεις της ΕE για το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειο Ιρλανδία

boris_ar
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για να προλάβουν έστω στο παρά πέντε να καταλήξουν σε μια συμφωνία συντεταγμένης αποχώρησης του Λονδίνου.

Έπειτα από εβδομάδες παλινωδιών ο διορισμένος πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να κάνει την αναμενόμενη κωλοτούμπα και να δεχθεί τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Σε λιγότερες από δύο εβδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ ασύντακτα είτε να ζητήσει μια εκ νέου παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης του. Ο μη εκλεγμένος, αλλά διορισμένος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να προσεγγίσει τους ίδιους βουλευτές που καταψήφισαν τις συμφωνίες της τέως πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με σκοπό να καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει κάνει στροφή 180 μοιρών αποδεχόμενος αυτό που αρνήθηκε λίγους μήνες πριν, ήτοι να καταστήσει de facto την Βόρειο Ιρλανδία έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια ο διορισμένος πρωθυπουργός του ΗΒ δέχεται ότι η ΕΕ, μέσω του Δουβλίνου, θα έχει τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα της Ιρλανδίας

Κατά πόσον θα το δεχθούν οι Ιρλανδοί Προτεστάντες της Βορείου Ιρλανδίας παραμένει άγνωστο. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να υπάρξει μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και τα κράτη – μέλη δεν βιάζονται, περιμένοντας να δουν το πως θα εξελιχθεί το βρετανικό δράμα.

Ο Επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους πρέσβεις των 27 χωρών-μελών (Corpeper) την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον θα ενημέρωνε τους υπουργούς του.

Κλείσιμο
Το ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί κράτος - μέλος της ΕΕ και τη Βορείου Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί συστατικό μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να αποτελεί το ακανθώδες ζήτημα ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Σήμερα 17 Οκτωβρίου και αύριο 18, σε ένα από τα πιο κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια των τελευταίων ετών, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνημένων της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ώστε να βρεθεί μια συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα και λιγότερες από 15 ημέρες πριν εκπνεύσει για ακόμα μια φορά η προθεσμία.

Σε περίπτωση που η συμφωνία λάβει την υπογραφή των 27 ηγετών, το τελευταίο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη ψήφος των βουλευτών στο κοινοβούλιο, το ερχόμενο Σάββατο και ενδεχομένως μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μπαρνιέ για Brexit: ΕΕ και Βρετανία τα έχουν βρει σε όλα πλην του ΦΠΑ

Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ, ενημέρωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τους πρεσβευτές των κρατών-μελών, ανέφεραν συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, κατά τις ίδιες πηγές.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη αργότερα σήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης