Σκόπια: Λειτουργεί ακόμα το προκλητικό «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» - Δείτε φωτογραφίες

skopia-mouseio1

Διαβάστε την επιστολή με την οποία ζητείται να κλείσει τώρα το «μουσείο»

Παρά τις Πρέσπες, το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία» στα Σκόπια συνεχίζει ανενόχλητο να προβάλλει το αφήγημα των γειτόνων για «ενιαία Μακεδονία», που τμήματά της κατέχονται από Ελλάδα και Βουλγαρία.

skopia-mouseio1


Λεπτομέρειες και φωτογραφίες για το προκλητικό μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του to 2011 επί κυβερνήσεως του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, δημοσιοποιούν με κοινή ανακοίνωση ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης και ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεώργιος Τάτσιος, ζητώντας από την κυβέρνηση να ζητήσει από τα Σκόπια το άμεσο κλείσιμό του.

skopia-mouseio2


Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κοινό κείμενο:

«Όπως είναι γνωστό το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων και φυγόδικου Νίκολα Γκρουέφσκι (Γρούιου) εκ Αχλάδας Φλώρινας, είχε τον εύγλωττο τίτλο "Σκόπια 2014" και περιελάβανε πλήθος αγαλμάτων, κτηρίων, μνημείων με σαφή και ευθεία αναφορά στη Μακεδονία και την κλοπή της πολιτιστικής και ιστορικής της κληρονομιάς.

Ανάμεσά τους το Εθνικό Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους 30 μέτρων, το επίσης υψηλό μνημείο του πατέρα του, Φιλίππου Β', η Φιλαρμονική και άλλα.

Ο πυρήνας όμως του σχεδίου «Σκόπια 2014» ήταν το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για Ανεξαρτησία – Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO).

skopia-mouseio3


Το Μουσείο ιδρύθηκε στις 31 Ιουλίου 2008 και η κατασκευή του διήρκεσε τρία χρόνια. Το Μουσείο άνοιξε επίσημα τις πύλες του στην 20η επέτειο της ανεξαρτησίας των Σκοπίων στις 8 Σεπτεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με την προπαγάνδα : «το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ως εξειδικευμένο μουσείο ιστορικών εκθέσεων, αποσκοπεί στην παρουσίαση των ιστορικών, πολιτιστικών και επαναστατικών παραδόσεων της Μακεδονίας και του Μακεδονικού λαού στον πολυετή αγώνα τους για τη δημιουργία ενός εθνικού κράτους στα Βαλκάνια. Είναι ένα τεκμηριωμένο, σύγχρονο και αντικειμενικό σκηνοθετικό εργαλείο των πιο σημαντικών γεγονότων και διαδικασιών στην πρόσφατη ιστορία της Μακεδονίας. Τα ιστορικά εκθέματα παρουσιάζουν όλες τις δοκιμασίες του μακεδονικού λαού στην άσκηση του οράματος Ελευθερίας, την αρχική ιδέα του επαναστατικού αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, την ενοποίηση και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους. Επίσης, τα εκθέματα του μουσείου αποκαλύπτουν την αγωνία του μακεδονικού λαού, την αντίσταση κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας, θυσιάζοντας τη ζωή τους για ένα ανεξάρτητο, ενωμένο και δημοκρατικό κράτος».

skopia-mouseio4


Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από την αρχή του αντιστασιακού κινήματος κατά της οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι την κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, δίνοντας βάρος στον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο όπου παρουσιάζεται ως ο «Αγώνας για την Ανεξαρτησία της Μακεδονίας!».
Κατά έναν περίεργο τρόπο, στο Μουσείο των Σκοπίων η περιήγηση στα εκθέματα χωρίς ξεναγό-υπάλληλο του κράτους απαγορεύεται. Η «Μακεδονική ιστορία» είναι πολύπλοκη και μπορεί εύκολα να μπερδέψει τους ξένους, είναι η εξήγηση που δίνεται όταν αρχίζει η περιήγηση δύο ωρών. Όμως ο πραγματικός λόγος είναι προφανές ότι είναι άλλος. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει κάθε «έκθεμα», κάθε λέξη και επομένως την ιστορική εικόνα και τα μηνύματα που εκπέμπει το «μουσείο». Εκεί όπου σύμφωνα με την προπαγάνδα : «ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας μέσω 6.000 εκθεμάτων, να επιβεβαιώσει το κρατικό δόγμα ότι οι Μακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

skopia-mouseio5


Η επίσκεψη στο αποκαλούμενο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», εντυπωσιάζει για το μέγεθος της προπαγάνδας, για τα ανεκδιήγητα εκθέματα. Απλοϊκοί ζωγραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων, ρεαλιστική αισθητική, κέρινα ομοιώματα, φωτογραφίες «Μακεδόνων ηρώων», όπως ο Βούλγαρος και σύμμαχος των Γενοκτόνων Νεότουρκων Γιάνε Σαντάνσκι να μπαίνει στη Θεσσαλονίκη και στην Καμάρα το 1912.Η καπήλευση, η κλοπή είναι ολοκληρωτική, ο «αλυτρωτισμός» εναντίον της Ελλάδας είναι παντού.

Υποτίθεται ότι το Μουσείο της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» – VMRO, των Σκοπίων, πριν από λίγο καιρό άλλαξε την ονομασία του, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση για τα νέα ονόματα των ιδρυμάτων, τα οποία επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Πρεσπών και τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

skopia-mouseio6


Έτσι αφήνουμε χωρίς σχόλιο το γεγονός το Μουσείο που είχε την επωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας, Εθνικό Ίδρυμα- Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα για την κρατική Υπόσταση και Ανεξαρτησία- Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» μετονομάστηκε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Εθνικό Ίδρυμα- Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία- Σκόπια 

Με το κείμενο αυτό και τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν στέλνουμε το μήνυμά μας:

Είναι απαίτηση του Ελληνικού Λαού, ο οποίος δεν έδωσε και ούτε θα δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή του για την κλοπή της Μακεδονίας με τη λεγόμενη «Συμφωνία» των Πρεσπών, να κλείσει τώρα το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία» στα Σκόπια. Ο αγώνας μας για την ακύρωση της «Συμφωνίας» των Πρεσπών συνεχίζεται

ΣΧΟΛΙΑ (26)

ΑΠΟΡΙΑ

Την εχω οντως και θα επιθυμουσα καποιος να με διαφωτισει με στοιχεια.Ποσοι ακριβως σλαβοφωνοι υποχρεωθηκαν να εγκαταλειψουν τις εστιες τους και να καταφυγουν στην Βουλγαρια η στην πρωην Γιουγκοσλαβια κατα την περιοδο 1913-1949?

Πετρογιαννης

Τον λογαριασμό στο τρίο Κοτζιάς-Καμμενος-Τσιπρας! Αλήθεια κανένα σοβαρό εισαγγελέα δεν έχει; Όλοι έγιναν ΚΚΕ ή ΚΚΕ εσωτερικού δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

δημοκρατης

Αυτα που γινονται και που εχουν γινει στο Σκοπιανο ζητημα, ειναι απο παραλογα εως εντελως ανιστορητα! Μονο οι αχρηστοι ελληνες πολιτικαντηδες θα μπορουσαν να μετατρεψουν τους Σλαβους σε μακεδονες!... και αντιθετα απο αυτα που προπαγανδιζουν, Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ! Αρκει να υπαρχει πολιτικη βουληση! Φυσικα θα ηταν τουλαχιστον ανοησια να πιστευει καποιος, οτι η ΝΔ θα εκανε τις κινησεις που χρειαζονται, ωστε να ακυρωθει η καταπτυστη συμφωνια. Ο μητσοτακης ειχε την ευκαιρια του στη Βουλη, και την πεταξε στον καλαθο των αχρηστων! Χτες οι Γαλλοι ειπαν οχι στην ενταξη των Σκοπιων και της Αλβανιας, στην ΕΕ. Η θεση της ΝΔ ποια ειναι? Δεν τη μαθαμε! Παντως αν η σημερινη κυβερνηση, εχει σκοπο να ξανακανει το λαθος και να υποστηριξει αυτη την ενταξη, τοτε θα τη συμβουλευα, οτι ειναι καλυτερα να παραιτηθει!... γιατι ειναι σιγουρο οτι ο ελληνικος λαος δεν θα αντεξει, ουτε θα συγχωρησει για δευτερη φορα, μια τετοια αισχρη εθνικη προδοσια! Λογω της ανθελληνικης συμφωνιας των Πρεσπων, επεσε η κυβερνηση του τσιπρα και ξεφυγαμε απο τους αριστεροστροφους εθνοπροδοτες!... οπως αποκαλεσε ο Μικης Θεοδωρακης τον ΣΥΡΙΖΑ.... Μη πεσουμε τωρα στους δεξιους...

Το καταλάβαμε

Οι σλάβοι δεν είναι μακεδόνες ενώ οι αραβοτουρκόγυφτοι είναι! !!!!!

...

Να πάρουν θέση οι προδότες του ΚΚ€

Λογική απορία

Γιατί το Ελληνικό κράτος δεν στέλνει αντιπροσωπία να ελέγξει αν τηρείται η συμφωνία των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς και ανάλογα να καταγγείλει τις παραβιάσεις; Δηλαδή την δουλειά του ΥΠΕΞ έπρεπε να την κάνει ένας δημοσιογράφος;

Μακεδών (ορίτζιναλ - νοτ μαϊμού)

πες μας σοφέ, τι λέει η συριζοπροπαγάνδα για τους Μακεδόνες. Μετονομάζονται σε Βορειοελλαδίτες ή μεταναστεύουν στα Σκόπια;

Μαρία

Δεν φταίει ο Τσίπρας που οι Σκοπιανοί γράφουν τον Κούλη εις τα παλαιότερα των υποδημάτων. Ο Αλέξης είχε κάνει άριστη συμφωνία αλλά η ΝΔ με τα καμώματα των ακροδεξιών της θέλουν να αγριέψουν την κατάσταση.

Δεν παίρνεις τον Αλεξη

τον άριστο να πάτε Σκόπια, να μας αδειάσετε την γωνιά; Γεμίσαμε προδότες...

ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ "ΜΤΒ" & "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ" ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

Δεν υπάρχει τίποτα

Έπρεπε να γνώριζε ο βλαμμένος ο τσιπρας πως εάν δεν θέλουν οι λαοί Καμμια συμφωνία δεν στέκεται. Και αυτή την συμφωνία δεν την θέλουμε ούτε εμείς ούτε οι Σκοπιανοί.

@ΚΥΠΡΙΟΣ

Αν είσαι Κύπριος με συγκινείς,ο ελληνισμός ενωμένος φίλε μου!Εύγε!

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Κλαίω κι εγώ, παρέα με τον Άγη...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης