Ηλιοθεραπεία στη Νέα Υόρκη!

Ηλιοθεραπεία στη Νέα Υόρκη!

Το Μανχάταν ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πρώτη του παραλία -έστω και χωρίς ξαπλώστρες και φουσκωτά φλαμίνγκο

beach1
Η Νέα Υόρκη φημίζεται για πάρα πολλά -και ενδιαφέροντα- πράγματα. Όχι όμως για τις αμμουδερές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά της. Κι όμως το Μανχάταν μέσα στο 2022 θα αποκτήσει την πρώτη του παραλία. Σύμφωνα με τις αναγγελίες των υπευθύνων θα διαθέτει άμμο, ομπρέλες για τον ήλιο και πρόσβαση στο νερό για κανό και καγιάκ αλλά όχι για κολύμπι, καθώς τα θολά νερά του ποταμού Χάντσον, όσο ειδυλλιακά κι αν φαίνονται το ηλιοβασίλεμα, δεν ενδείκνυνται για βουτιές.

Aerial-View-of-Rendering-of-Gansevoort-Peninsula-at-Hudson-River-Park--1024x576


Ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το Hudson River Park Trust ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιό του να μετατρέψει τμήμα της Gansevoort Peninsula που βρίσκεται στο ύψος της συνοικίας του Τσέλσι σε ένα ανοιχτό στο κοινό πάρκο περίπου 22.260 τετραγωνικών μέτρων. Όπως φαίνεται και από τη γραφιστική απεικόνιση του project, το πάρκο θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, μονοπάτια περιπάτου, spots για πικ-νικ και τεχνητή αμμώδη παραλία, ενισχυμένη με ένα βραχώδες τελείωμα το οποίο θα λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα ενάντια σε ενδεχόμενες πλημμύρες και καταιγίδες κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα της Νέας Υόρκης.

beach2


Κλείσιμο
Το design αυτού του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού εγχειρήματος ανέλαβε η εταιρία Field Operations του κορυφαίου αρχιτέκτονα τοπίου Τζέιμς Κορνέρ. Οι Νεοϋορκέζοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με την industrial αισθητική του, αφού ο Κορνέρ είναι ο δημιουργός του Domino Park στο Μπρούκλιν αλλά και του High Line, ενός υπερυψωμένου πάρκου που που έχει στηθεί πάνω στις γραμμές του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου που ένωνε τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη με το Σικάγο και το Σαιντ Λούις.

beach4


Από το καινούριο πάρκο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και λίγη υπαίθρια τέχνη -άλλωστε στη Νέα Υόρκη βρισκόμαστε. Έτσι ο ανατρεπτικός Ντέιβιντ Χάμμονς -το 2009 ο συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος είχε αγοράσει το έργο του «Flight Fantasy» για 1,5 εκατομμύριο ευρώ- σε συντονισμό με το παρακείμενο Whitney Museum θα ξαναστήσει -από μέταλλο- τον σκελετό της ιστορικής αποθήκης της Προβλήτας 52 στην αρχική τοποθεσία και τις πραγματικές διαστάσεις της. Η συγκεκριμένη αποθήκη είχε αποτελέσει «έργο τέχνης» και στο παρελθόν με τον τίτλο «Day's End» όταν το 1975 ο καλλιτέχνης Γκόρντον Μάτα-Κλαρκ χωρίς καμία άδεια κρεμάστηκε με σχοινιά και άρχισε να ανοίγει τρύπες στους τοίχους και την οροφή της. Το έργο τέχνης του Χάμμονς θα διατηρήσει τον ίδιο τίτλο ως φόρο τιμής στη μνήμη του επίσης άναρχου και αντισυμβατικού καλλιτεχνικού παρελθόντος της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης