Brexit: Θα πει άραγε «I Do» ο Μπόρις Τζόνσον για το θέμα των συνόρων;

Brexit: Θα πει άραγε «I Do» ο Μπόρις Τζόνσον για το θέμα των συνόρων;

Κρίσιμη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Ιρλανδό ομόλογό του το θέμα των συνόρων - Αύριο λήγει το τελεσίγραφο της Γαλλίας για ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Brexit

johnson
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την τύχη του Brexit. O Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον συναντώνται αυτή την ώρα στη βορειοδυτική Αγγλία με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μια συμφωνία για το θέμα του backstop θα μπορούσε πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για το Brexit, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

Το Λονδίνο, αν κι έχει κόψει τον δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, επέμεινε είναι ακόμη πιθανή η συμφωνία σχεδιάζοντας να ζητήσει τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου προκειμένου να γίνει ψηφοφορία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε χθες πρόθυμος να εξετάσει πώς οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε ρυθμίσεις για να αποφευχθούν σκληρά σύνορα. Τόνισε ωστόσο, όπως έκανε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ότι το μεγάλο πρόβλημα στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον είναι ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. και να αποτελέσει μέρος της τελωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια στιγμή, ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει αναβολή του Brexit, όπως ορίζει ο νόμος Μπεν.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον Βρετανό πρωθυπουργό καθώς αύριο εκπνέει το τελεσίγραφο που του έχει δώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες μία νέα πρόταση για το Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης