Τουρκία: Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία - Τουλάχιστον 15 νεκροί

Τουρκία: Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία - Τουλάχιστον 15 νεκροί

Μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF στη βορειοανατολική Συρία - Οκτώ άμαχοι μεταξύ των νεκρών, τουλάχιστον 40 τραυματίες - Χιλιάδες εκτοπισμένοι - Έπληξαν 181 στόχους, ανάμεσά τους και φυλακή που κρατούνταν τζιχαντιστές

turkishtank-0
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι στρατεύματα της χώρας μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.


Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση, σημείωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Εκτός από τους αρχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.


Κλείσιμο
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, συγκρούονται κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων μαχητών (του YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες και του PKK) σε βάθος ακόμα και 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Ευφράτη.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μουσταφά Μπαλί, έγραψε στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία. «Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής» τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη Σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

Μέχρι στιγμής, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.


Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους — θέσεις κούρδων ανταρτών — διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Η συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία η οποία ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία κατήγγειλε ότι αεροπορικός βομβαρδισμός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που εξαπολύθηκε χθες Τετάρτη έπληξε φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

«Μια από τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του ΙΚ επλήγη από τουρκική αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.


Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τα τουρκικά πλήγματα στα σύνορα. Σύμφωνα με τις SDF, τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές μέχρι και 50 χιλιόμετρα μέσα σε συριακό έδαφος. Βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ την Πέμπτη συγκαλείται εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κουρδικά «αντίποινα»

Την ίδια ώρα, οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή. «Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα» τόνισε κουρδική στρατιωτική πηγή.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσει την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία. Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσει μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών, στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης