Χάος στη Συρία από την τουρκική εισβολή: Εκρήξεις και καπνοί - Δύο τουλάχιστον οι νεκροί

Χάος στη Συρία από την τουρκική εισβολή: Εκρήξεις και καπνοί - Δύο τουλάχιστον οι νεκροί

 Η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Kούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία - Πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πλήγματα - Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν πόλεις της Συρίας- «Η Τουρκία θα πληρώσει ακριβά» δήλωσε Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ενώ την ανησυχία του εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ - Έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε για την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

operation-spring-arthro
«Φλέγεται» η Συρία μετά την άμεση εφαρμογή του σχεδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το χάος είναι εμφανές με τις εκρήξεις να μαρτυρούν το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί, τη στιγμή που χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν πόλεις της βόρειας Συρίας. Τουρκικά μαχητικά έχουν ήδη βομβαρδίσει τη βορειοανατολική Συρία, ενώ όπως έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα.

Όπως μεταδίδει, πάντως, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, όπως έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία πετούν 25 μαχητικά, σύμφωνα με τους SDF.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι. Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η Tουρκία ενημέρωσε τη Συρία για τη στρατιωτική της επιχείρηση μέσω διακοίνωσης που εστάλη στο συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. 

Κλείσιμο

Σε αυστηρό τόνο κινήθηκε η πρώτη απάντηση από  τις ΗΠΑ, ύστερα από την αναδίπλωση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έδωσε αρχικά το πράσινο φως στην Τουρκία για επέμβαση στη Συρία, ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή. «Το Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει πολύ ακριβα την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον», προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις στη Συρία, διεμήνυσε ωστόσο ότι η Τουρκία «είναι σύμμαχος». 

Έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε για την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 


Οι φόβοι που εγείρονται είναι πολλοί, τη στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το θρίλερ που έρχεται να διαταράξει τις διεθνείς ισορροπίες. Η επιχείρηση της Άγκυρας φτάνει σε μια περίοδο που έχει μειωθεί σημαντικά η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Εάν, ωστόσο, πληγούν οι κουρδικές δυνάμεις από τους Τούρκους, στην περιοχή της βόρειας Συρίας, η αναζωπύρωση της δράσης των τρομοκρατών είναι ορατή.


Ήδη η κατάσταση στη Συρία θυμίζει καζάνι που βράζει. Πυρά ήχησαν λίγες ώρες μετά την έγκριση, από την τουρκική Βουλή, της επέκτασης των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία. Με αγωνία αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ, καθώς από τη μια ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ανεκτικός απέναντι στην Άγκυρα και από την άλλη, μετά τις αντιδράσεις από πολιτικούς των ΗΠΑ και από ΕΕ, εξαπολύει απειλές.


Η εισβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε σκηνές απόλυτου χάους. Στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, όπως αποκάλυψε στο Reuters, οι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία και βομβαρδισμοί πλήττουν τη συνοριακή πόλη Ρας αλ Άιν.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

000_1L97K1
000_1L97AA
068_AA_09102019_1030018
068_AA_09102019_1030020


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» διεμήνυσε νωρίτερα μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τρομοκρατικού άξονα στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε με νόημα ο υπουργός αφήνοντας αιχμές για τους Κούρδους, που συχνά αποκαλούνται τρομοκράτες από την τουρκική πλευρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης