Ιταλία: Ενθουσιασμός, αλλά και φωνές, από την απόφαση για μείωση στον αριθμό βουλευτών

italia_vouli

Με βάση το νομοσχέδιο της «μεταρρύθμισης Φακάρο» (όπως ονομάσθηκε από τον υφυπουργό των 5 Αστέρων που το επεξεργάσθηκε), ο αριθμός των βουλευτών μειώνεται από 630 στους 400, ενώ των γερουσιαστών από 315 στους 200

Μεγάλο ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο της Ιταλίας, η υπερψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ, 14 κατά και δύο αποχών) από την ιταλική Βουλή του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών του Κοινοβουλίου κατά 25%. Ιδιαίτερα ικανοποιημένο αισθάνεται το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), που η σχετική μεταρρύθμιση του Κοινοβουλίου αποτελούσε πάντοτε τη σημαία του πολιτικού προγράμματός του.

Υπέρ της μείωσης ψήφισαν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας (M5S,Pd, Italia Viva, Leu), αλλά και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης (Λέγκα, Forza Italia, Αδέλφια της Ιταλίας). Αντίθετα στη μείωση ήταν μόνο τα κόμματα «Περισσότερη Ιταλία» (3 βουλευτές) και το «Εμείς με την Ιταλία» (4 βουλευτές). Ενάντια στην πρόταση ψήφισε και ένας βουλευτής του κυβερνητικού Κινήματος 5 Αστέρων(Μ5S), ενώ μία βουλεύτρια του Δημοκρατικού Κόμματος (PD)απείχε.

Με βάση το νομοσχέδιο της «μεταρρύθμισης Φακάρο» (όπως ονομάσθηκε από τον υφυπουργό των 5 Αστέρων που το επεξεργάσθηκε), ο αριθμός των βουλευτών μειώνεται από 630 στους 400, ενώ των γερουσιαστών από 315 στους 200 (εκτός από τους δια βίου, τιμητικούς γερουσιαστές). Επιπλέον μειώνονται από 12 σε 8 οι βουλευτές και από 6 σε 4 οι γερουσιαστές που εκλέγονται από τις ψήφους του εξωτερικού. Καθώς το νομοσχέδιο αφορά ουσιαστικά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, η διαδικασία προβλέπει τη διαδοχική εξέτασή του δύο φορές από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όμως η χθεσινή απόφαση άνοιξε τον δρόμο για την τελική του έγκριση.

Η μεταρρύθμιση του αριθμού των εδρών του Κοινοβουλίου μεταβάλλει την αριθμητική σχέση της εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος στα κοινοβουλευτικά όργανα –1 βουλευτής ανά 151.210 κατοίκους, από 1 ανά 96.006 και 1 γερουσιαστής ανά 302.420 κατοίκους, έναντι 188.424 κατοίκων που ίσχυε ως σήμερα.

Η απόφαση θεωρείται ως μία επιτυχία της πολιτικής του Κινήματος 5 Αστέρων, που από τις εκλογές του 2018 είχε θέσει τη μείωση του αριθμού των εδρών στο επίκεντρο του προγράμματός του. Ωστόσο πολλοί είναι οι επικριτές —όχι τόσο του γράμματος, όσο του πνεύματος—της μεταρρύθμισης αυτής.

Είναι αρκετοί οι αναλυτές, αλλά και οι πολιτικοί, που θεωρούν πως η «εσπευσμένη» τούτη απόφαση δεν αποτελεί άλλο παρά μία λαϊκιστικού είδους κίνηση (ιδίως από πλευράς του Κινήματος) με ψηφοθηρικό στόχο. Άλλοι διαβλέπουν μία στρατηγική τακτική των κομμάτων της κυβέρνησης συμμαχίας με κύριο στόχο τα πρωτεία της Λέγκας, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει μικρότερη εκπροσώπηση σε μία νέα Βουλή—τη στιγμή μάλιστα που οι σφυγμομετρήσεις καταγράφουν άνοδο των ποσοστών της.

Και φυσικά δεν λείπουν και οι φωνές που τονίζουν πως η μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών απλώς πλήττει την δυνατότητα καλύτερης αντιπροσώπευσης του πληθυσμού, καθώς αυξάνεται η αναλογία πληθυσμού προς βουλευτή ανά περιφέρεια. Κατά συνέπεια πλήττεται και η δημοκρατία.

Πηγές: Repubblica, Corriere della Sera, huffingtonpost. it, Il Fatto Quotidiano

ΣΧΟΛΙΑ (5)

"Μεγάλο ενθουσιασμό

Προκάλεσε η μείωση του αριθμού των βουλευτών στην Ιταλία "!!!Φαντάζομαι τους τίτλους σε αντίστοιχη, λέμε τώρα,περίπτωση στην Ελλάδα:"Μεγάλη θλίψη και αντιδράσεις,προκαλεί η πρόταση(διότι μόνο στην πρόταση θα μείνουμε)για μείωση των βουλευτών στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ μιλάει για ξεκάθαρη προβοκάτσια που στόχο έχει την πολιτική του εξόντωση"!!!!

dim

Νομίζω ότι μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να ζητήσουμε μείωση βουλευτών από 300 σε 200 ... καθώς και απολαβών τους κατά 30% το λιγότερο ... την 10ετία που ο ελληνικός λαός υφίσταται έναν εμμονικό οικονομικό βιασμό/εκβιασμό και συγκεκριμένα ο άσπρος φορολογούμενος, ο συνεπής και ο συνταξιούχος, ο πολιτικός έχει καταντήσει ένα υπερκερδοφόρο επάγγελμα και δυστυχώς τίποτα άλλο

Θάνος

Βουλευτρια;κολλήσατε ΣΥΡΙΖΑ;ημαρτον με τους γελοίους νεωτερισμούς

MIK

Τι προτείνεις; Βουλευτίνα; Η κατάληξη -τρια είναι ο σωστός θηλυκός τύπος όσων αρσενικών καταταλήγουν σε -τής (θεραπευτής - θεραπεύτρια, χορευτής - χορεύτρια, διαπραγματευτής - διαπραγματεύτρια, πωλητής - πωλήτρια). Απλά δεν έχει συνηθίσει το αυτί, δεδομένου ότι η πρώτη βουλεύτρια εξελέξη το 1956 (Λίνα Τσαλδάρη).

Παναγιωτης

Μπραβο ρε Σαλβινι!. Αξιος. Δυστυχως στην Ελλαδα εχουμε Τσιπρες και Μητσοτακηδες στην καλυτερη περιπτωση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης