ΗΠΑ εν μέσω ανησυχίας για τους Κούρδους: Δεν θα αποχωρήσουν πολλά στρατεύματα από τη Συρία

ΗΠΑ εν μέσω ανησυχίας για τους Κούρδους: Δεν θα αποχωρήσουν πολλά στρατεύματα από τη Συρία

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις - ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες

000_1L74C7
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα αμερικανικά σχέδια να μην βρίσκουν σύμφωνες πολλές χώρες της ΕΕ και τους Κούρδους να μένουν έκθετους.

Το θέμα της «ασφαλούς ζώνης» στα σύνορα με τη Συρία, επανέφερε ο Ερντογάν την Κυριακή, στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος AKP στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στην ολιγωρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο επέρριψε τις ευθύνες στο περιβάλλον του Τραμπ και όχι στον ίδιο τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Δυστυχώς, οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και YPG εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ύστερα από τις απειλές Ερντογάν για άμεση επέμβαση στη Συρία, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζουν - με βάση αξιωματούχο - αποχώρηση των στρατευμάτων σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις - ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες. Δεν αποκάλυψε, μάλιστα, κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα παράσχει υπηρεσίες στις περιοχές τις οποίες θα πάρει από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Κλείσιμο
Σε σχόλιό του στο Twitter, ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε πως οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας μέσα στη Συρία έδειξαν ότι μπορεί να παράσχει ένα πρότυπο διακυβέρνησης και ασφάλεια για όλους τους Σύρους, και πρόσθεσε πως ο πρωταρχικός σκοπός της Άγκυρας είναι να πολεμήσει τους μαχητές και να αποτρέψει μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης