Μπόρις Τζόνσον: Αν η ΕΕ δεν δεχθεί το σχέδιό μου, μόνη εναλλακτική το Brexit χωρίς συμφωνία

Μπόρις Τζόνσον: Αν η ΕΕ δεν δεχθεί το σχέδιό μου, μόνη εναλλακτική το Brexit χωρίς συμφωνία

Εμμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός για Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία – Μιλώντας στους Τόρις, ανέφερε ότι θα προτείνει συμβιβαστικό σχέδιο και περιμένει οι Βρυξέλλες να συμβιβαστούν με τη σειρά τους

21699989
Σε Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία, παρά τη νομοθετική ρύθμιση που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, επιμένει ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση που θα θέσει στις Βρυξέλλες είναι Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως είπε, το σχέδιο που θα παρουσιάσει θα είναι «συμβιβασμός από την πλευρά της Βρετανίας», ωστόσο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα το καταλάβει και θα συμβιβαστεί με τη σειρά της».

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον, περιγράφοντας ένα μέλλον λαμπρό, εφόσον η Βρετανία βγει από την Ένωση, αναφέρθηκε στο Ιρλανδικό σύνορο, κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η λύση που προβλέπεται στο σχέδιο της ΕΕ και της Τερέζα Μέι για το backstop είναι αντιδημοκρατικό και δεν συνάδει με την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ηγέτη των Συντηρητικών Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας είναι ότι είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να προκαλέσει σύγχυση στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. «Τι χρειαζόμαστε και τι θέλουμε; Θέλουμε περισσότερη αναταραχή και καθυστέρηση; Θέλουμε να ξοδέψουμε κι άλλα δισεκατομμύρια κάθε μήνα, που θα μπορούσαν να πηγαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας. Πάμε να τελειώσουμε το Brexit», είπε.

Κλείσιμο
Μετά την ομιλία του, ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε από την αίθουσα του συνεδρίου, ενώ χαιρέτισε πολλούς από τους συνέδρους, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, Κάρι Σίμοντς, που ωστόσο δεν ανέβηκε στη σκηνή.

Η τελική προσφορά του Μπόρις Τζόνσον

Με μόλις δέκα ημέρες στη διάθεσή του, για να τελειοποιήσει το εναλλακτικό σχέδιο, ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι ότι η αποχώρηση της χώρας πρέπει να γίνει το αργότερο την 31η Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία , ενώ προσπάθησε να κσυσπειρώσει τα στελέχη του κόμματος των Τόρις έτσι ώστε, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στρητ.

Η Ε.Ε έχει απαιτήσει επανειλημμένως σαφήνεια σχετικά με τις προτάσεις της Βρετανίας για την αντικατάσταση του συστήματος ασφαλείας, του λεγόμενου «backstop», αλλά μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο «non papers» (τεχνικά έγγραφα).

Χθες, ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να συμπεριλάβει κέντρα εκτελωνισμού στα ιρλανδικά σύνορα. Ωστόσο, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν αυτοί οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται σε σημεία ελέγχου μόνο λίγα μίλια από τα σύνορα.

Το σχέδιο της Βρετανίας αναμένεται επίσης να συμπεριλάβει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ που διέπουν το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διασυνοριακής οικονομίας «όλου του νησιού» στον τομέα αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης