Ιράκ: Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών - Δύο οι νεκροί

Ιράκ: Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών - Δύο οι νεκροί

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαγδάτη, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και ζητώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας - Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους διαλύσουν, με αληθινές σφαίρες και δακρυγόνα - Πάνω από 200 τραυματίες

irak_diadilosi
Με αληθινές σφαίρες, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση οι αστυνομικές δυνάμεις του Ιράκ προσπάθησαν να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν στη Βαγδάτη διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και ζητώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, στην πρώτη τέτοιας κλίμακας διαδήλωση, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, πριν από περίπου έναν χρόνο. Στη Βαγδάτη, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και άλλοι 200 τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία διέλυσε, κάνοντας χρήση αληθινών σφαιρών, δακρυγόνων και νερού υπό πίεση, τη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Στην επαρχία Ζι Καρ, στο νότιο Ιράκ, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον διευθυντή των υπηρεσιών Υγείας της επαρχίας, έχουν τραυματιστεί επίσης 25 μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Από τους 200 τραυματίες, οι 160 είναι πολίτες και οι 40 αστυνομικοί. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία επειδή αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Απελευθέρωσης. Ορισμένοι προσπάθησαν να περάσουν τη Γέφυρα της Δημοκρατίας και να φτάσουν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη. Οι δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν αποκλείσει τους δρόμους, χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και νερό υπό πίεση για να απωθήσουν το πλήθος. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από την πλατεία και οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.

Το πρακτορείο INA μετέδωσε ότι πυροσβέστες προσπάθησαν να κατασβέσουν μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα τουρκικό εστιατόριο, κοντά στην Πλατεία Απελευθέρωσης.

Κλείσιμο

"Οι κλέφτες μας λεηλάτησαν" φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, τη διαφθορά, τη χρόνια έλλειψη υπηρεσιών, ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού. Κάποιοι πρότειναν να ξεκινήσουν καθιστική διαμαρτυρία επ' αόριστον και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να πετύχουν "το τέλος της αδικίας" και να εξασφαλίσουν "υπηρεσίες και δουλειές".

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το Ιράκ είναι η δωδέκατη πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης