Ντόναλντ Τραμπ: Πόσο πιθανό είναι το «ουκρανικό» να οδηγήσει στην καθαίρεσή του;

Ντόναλντ Τραμπ: Πόσο πιθανό είναι το «ουκρανικό» να οδηγήσει στην καθαίρεσή του;

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι πληροφορίες για το σκάνδαλο που συγκλονίζει τις ΗΠΑ - Παραιτήθηκε ο ειδικός επιτετραμμένος του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία - Η διαδικασία καθαίρεσης έχει ξεκινήσει από το Κογκρέσο άλλες δύο φορές στο παρελθόν - Τι συνέβη τότε

trump_ar
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι πληροφορίες για το σκάνδαλο που συγκλονίζει εδώ και ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά τις αποκαλύψεις για τη χάρη που ζήτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για έναρξη έρευνας κατά του Χάντερ Μπάιντεν. Δηλαδή, του υιού του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρου των ΗΠΑ και πιθανού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Όλα άρχισαν με την καταγγελία ενός «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», μέλος της CIA, ο οποίος αποκάλυψε το επίμαχο τηλεφώνημα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στα τέλη Ιουλίου.

Η ιστορία ξεκινάει πέντε περίπου χρόνια πριν, όταν η Ουκρανία αντιμετώπιζε σοβαρά πολιτικά προβλήματα με την απόσχιση της Κριμαίας και την προσχώρηση της στη Ρωσία. Μέσα στο χάος μία εταιρεία με το όνομα Burisma βρέθηκε να κερδίζει δισεκατομμύρια. Η εν λόγω εταιρεία, παραγωγός φυσικού αερίου, ελέγχει σύμφωνα με δικά της στοιχεία, το ένα τρίτο της ιδιωτικής παραγωγής φυσικού αερίου στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με έδρα της Λεμεσό της Κύπρου, υπήρξε και ο Χάντερ Μπάιντεν.

Περίπου έναν χρόνο πριν τη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο ζητώντας του να μεσολαβήσει υπέρ του στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές με αντάλλαγμα στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρώην κωμικός ηθοποιός και σεναριογράφος που κατάφερε να βρεθεί στην προεδρία της χώρας του από το πουθενά, υποσχέθηκε να βοηθήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, κατηγορώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιφυλακτική στάση που κρατάει απέναντι στη χώρα του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσιογραφικό δίκτυο Politico, η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η ισχυρότερη γυναίκα των ΗΠΑ, όπως την χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος των αμερικανικών ΜΜΕ, αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν στην καθαίρεση του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αγγίζει τα όρια της φαντασίας, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα για να καθαιρεθεί ένας πρόεδρος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο Σωμάτων της νομοθετικής εξουσίας. Ήτοι, της Βουλής των Αντιπρόσωπων και της Γερουσίας. Και ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων η απλή πλειονοψηφία που απαιτείται έχει ήδη εξασφαλιστεί, η Γερουσία που θα αναλάβει και καθήκοντα δικαστικής εξουσίας φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Η διαδικασία καθαίρεσης ενός πρόεδρου έχει ξεκινήσει από το Κογκρέσο άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Η πρώτη το 1868 κατά του πρόεδρου Άντριου Τζόνσον και η δεύτερη το 1998 κατά του Μπίλ Κλίντον. Ωστόσο καμία από τις δύο δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους. Η περίπτωση του Ρίτσαρντ Νίξον με το σκάνδαλο Watergate ήταν διαφορετική, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ βλέποντας ότι η διαδικασία καθαίρεσής του θα ολοκληρωθεί αποφάσισε να παραιτηθεί του αξιώματός του.

Βάσει του αμερικανικού Συντάγματος η νομοθετική εξουσία μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας με τον εξής τρόπο. Η «κάτω βουλή» της χώρας, δηλαδή η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει με απλή πλειονοψηφία. Στη συνέχεια , η «άνω βουλή», η Γερουσία, μετατρέπεται σε ειδικό δικαστήριο. Σε αυτό κατηγορούμενος είναι ο πρόεδρος της χώρας. Πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και οι Γερουσιαστές έχουν τον ρόλο των ενόρκων. Σε περίπτωση που 66 από τους 100 Γερουσιαστές ( ειδική πλειονοψηφία 2/3) ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης, ο πρόεδρος χάνει το αξίωμα του.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει απίθανη καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 53 Γερουσιαστές.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό δημιουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αμερικανού και του Ουκρανού προέδρου καθώς τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθούν να απαξιώσουν την ΕΕ. «Μιλάνε πολύ για την Ουκρανία, αλλά από πράξεις τίποτα», είπε ο πρόεδρος Τραμπ στον πρόεδρο Ζελένσκι αναφερόμενος στην ΕΕ. Ο Ζελένσκι συμφώνησε απόλυτα. Παρά ταύτα, η πραγματικότητα διαψεύδει και τους δύο προέδρους. Η ΕΕ έχει παράσχει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Τη διετία 2016-2017 η ΕΕ στήριξε την Ουκρανία με ένα ποσό υπερδιπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ. Αυτό δεν περιλαμβάνει τα ποσά που προέρχονται από μεμονωμένα κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, τα ποσά της ΕΕ από το 2014 για τον τομέα της συνεργασίας σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής ξεπερνούν τα 260 εκατομμύρια – σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 53 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη Γερμανία. Επιπλέον, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ ανήλθε σε περίπου 755 εκ. ευρώ κατά την περίοδο αυτή, εκ των οποίων 151 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τη Γερμανία

Παραιτήθηκε ο ειδικός επιτετραμμένος του Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία

Ο Κερτ Βόλκερ, ειδικός επιτετραμμένος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, παραιτήθηκε χθες Παρασκευή, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αφού κατονομάστηκε στην καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη της 25ης Ιουλίου ανάμεσα στον ένοικο του Λευκού Οίκου και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την καταγγελία αυτού του καταμηνυτή ατασθαλιών, που φέρεται να εργάζεται σε αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, ο Βόλκερ μίλησε με τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, σχετικά με τον «περιορισμό της ζημιάς» εξαιτίας της προσπάθειας του αμερικανού προέδρου να πιέσει τον ουκρανό ομόλογό του να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με τον Τζο Μπάιντεν, πολιτικό αντίπαλο του μεγιστάνα.

Την παραίτηση του Βόλκερ αποκάλυψε πρώτη η State Press, εφημερίδα εκδιδόμενη από φοιτητές του πανεπιστημίου της Πολιτείας της Αριζόνας, που συνεργάζεται και υποστηρίζει κέντρο μελετών του οποίου ο μέχρι χθες ειδικός επιτετραμμένος του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία είναι εκτελεστικός διευθυντής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης