Γαλλία: Στο εδώλιο το... χάπι αδυνατίσματος που ενοχοποιείται για χιλιάδες θανάτους

Γαλλία: Στο εδώλιο το... χάπι αδυνατίσματος που ενοχοποιείται για χιλιάδες θανάτους

Το ιδιωτικό εργαστήριο «Servier» κατηγορείται ότι συγκάλυψε τις δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες του χαπιού «Mediator» που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στη Γαλλία - Για την υπόθεση, κάθεται στο εδώλιο η αρμόδια εθνική, ρυθμιστική υπηρεσία

xapia
Ανοίγει σήμερα η αυλαία της δίκης για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη Γαλλία που αφορούν τη δημόσια υγεία: επί 33 χρόνια, ένα χάπι αδυνατίσματος χορηγείτο σε ασθενείς οδηγώντας στο θάνατο πάνω από δύο χιλιάδων ανθρώπων.

Το ιδιωτικό εργαστήριο «Servier» κατηγορείται ότι συγκάλυψε τις δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες του χαπιού «Mediator» που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στη Γαλλία. Από το 1976 έως το 2009, πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν το χάπι παρά τις υποψίες ότι σχετίζεται με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Για την υπόθεση, κάθεται στο εδώλιο η αρμόδια εθνική, ρυθμιστική υπηρεσία καθώς ενοχοποιείται πως επέδειξε επιείκεια και ολιγωρία αντί να αναλάβει άμεση δράση ώστε να αποτρέψει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την πρόκληση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Αρχικά το χάπι χορηγούνταν σε υπέρβαρους διαβητικούς αλλά οι γιατροί το συνταγογραφούσαν συχνά και σε υγιείς γυναίκες για να τους «κοπεί» η όρεξη ώστε να χάσουν γρήγορα κιλά. Υπήρξαν και γιατροί που το συνταγογραφούσαν σε αθλήτριες προκειμένου να μην πάρουν βάρος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, πάνω από 500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ύστερα από προβλήματα που εμφάνισαν στην βαλβίδα της καρδιάς. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δύο χιλιάδες νεκρούς. Μέχρι σήμερα, το ιδιωτικό εργαστήριο «Servier» έχει καταβάλει το ποσό των 132 εκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις.

Οι δικαστές θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στους λόγους για τους οποίους επετράπη η κυκλοφορία του χαπιού επί 33 χρόνια στην αγορά φαρμάκων.

Κλείσιμο
Οι ενάγοντες επισημαίνουν ότι το εργαστήριο παραπλανούσε σκοπίμως τους ενδιαφερόμενους έχοντας τις «ευλογίες» των αρχών.

Η φαρμακοβιομηχανία που το παρασκευάζει κατηγορείται ότι οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί ενώ η ίδια συνέχιζε απτόητη την προώθηση του χαπιού βάζοντας στον κουμπαρά της πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης