Woman power σε θέσεις-κλειδιά στην Ευρώπη - Στο δρόμο που άνοιξε η Μέρκελ

Woman power σε θέσεις-κλειδιά στην Ευρώπη - Στο δρόμο που άνοιξε η Μέρκελ

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, γυναίκα - η Λάουρα Κοβέσι από τη Ρουμανία - αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

kovesi-afp
Στα τέλη Αυγούστου, στο Μπιαρίτς της Γαλλίας μια πόλη στον Βισκαϊκό Κόλπο , διεξήχθη η σύνοδος των ηγετών των επτά (συν μιας) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η Σύνοδος των G7 (plus one), όπως ονομάζεται, συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μία Αμερικανίδα δημοσιογράφος απευθύνθηκε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ρώτησε για ποιόν λόγο σε παρόμοιες διεθνείς συνόδους βρίσκονται μόνο άνδρες πολιτικοί. Πριν ο Ντόνανλτ Τραμπ προλάβει να απαντήσει, ακούστηκε μια φωνή. «Με συγχωρείτε, αλλά βρίσκομαι και εγώ εδώ!»

Ήταν η Άνγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος της Γερμανίας και η μοναδική γυναίκα που συμμετέχει, όχι απλώς στις Συνόδους του G7, αλλά ακόμα και σε αυτές του G20. Δηλαδή των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η συμμετοχή γυναικών σε διεθνείς συνόδους είναι κάτι το πολύ σπάνιο. Μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, η μοναδική γυναίκα είναι πλέον η καγκελάριος Μέρκελ.

Ωστόσο ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γυναίκες πολιτικοί αποτελούν την μειονοψηφία. Από το 1979, όταν η Γαλλίδα Σιμόν Βέιγ εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν περάσει 40 χρόνια. Εν έτει 2019, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των είκοσι επτά, συν ενός, κρατών της ΕΕ) εντοπίζονται μόλις τρεις γυναίκες. Πρόκειται για την Καγκελάριο της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν και φυσικά την «αειθαλή» Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

nter-leian
Η κατάσταση, παρόλα αυτά, φαίνεται να αλλάζει. Τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνούς οργανισμούς που ελέγχονται από αυτήν, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε τον πρώτο καλό οιωνό. Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, υποσχέθηκε εξ αρχής τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο στα κράτη – μέλη της ΕΕ, ότι η επόμενη Κομισιόν θα στελεχωθεί με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Και τα κατάφερε. Από τους 27 Επιτρόπους (το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρότεινε Επίτροπο λόγω της αναμενόμενης (;) εξόδου από την ΕΕ) οι δέκα τρεις είναι γυναίκες και οι δέκα τέσσερις άνδρες, ενώ από τους οκτώ συνολικά αντιπροέδρους, οι τρεις είναι γυναίκες.

Μια ακόμα ισχυρή γυναίκα που θα αναλάβει μια από τις πιο κρίσιμες θέσεις στην ΕΕ είναι η Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας η οποία ανέλαβε τη θέση της επικεφαλής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το «μυθιστόρημα» του Ντομινίκ Στρος Καν, θα διαδεχθεί το Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια εποχή κατά την οποία τα όρια ανάμεσα στην νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική είναι δυσδιάκριτα.

Κλείσιμο
georgieca-1
Στη θέση της κυρίας Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ, έναν διεθνή οργανισμό που από την εποχή του «Μπρέτον Γουντς» ελέγχεται από τους Ευρωπαίους (σ.σ σε αντίθεση με την Παγκόσμια Τράπεζα που ελέγχουν οι Αμερικανοί) θα βρεθεί μια ακόμα γυναίκα. Ο λόγος για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Την πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εκτός όμως από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της ΕΕ, μια ακόμα γυναίκα πρόκειται να αναλάβει έναν κορυφαίο ρόλο και στην δικαστική εξουσία. Ο λόγος για την Λάουρα Κοβέσι. Την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας διαφθοράς στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται -εκτός απροόπτου- να γίνει η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Μια θέση που θα υπάρξει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ εντός του 2020.

Η υποψηφιότητά της για αυτήν την κορυφαία θέση είχε παγώσει καθώς αρκετά κράτη – μέλη κράτησαν αρνητική στάση προτιμώντας να υποστηρίξουν τον υποψήφιο Εισαγγελέα από τη Γαλλία. Ακόμα και η Ρουμανία η χώρα καταγωγής της είχε κρατήσει την πιο αρνητική στάση, καθώς η Λάουρα Κοβέσι αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς στη χώρα της λόγω της δράσης της ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς.

Η κυρία Κοβέσι κατάφερε να αποκτήσει γενική αναγνώριση σε αρκετές πρωτεύουσες της ΕΕ καθώς κατάφερε να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς από τη Ρουμανία που εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς. Οι ενέργειές της οδήγησαν στην απομάκρυνση της από τη θέση, ενώ παραγγέλθηκε και πειθαρχικός έλεγχος εναντίον της.

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER – ήτοι οι απεσταλμένοι των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες) συμφώνησαν να υποστηρίξουν την 46χρονη νομικό από τη Ρουμανία για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που πλήττουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Από την εποχή της Σιμόν Βέιγ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ δείχνει στην πράξη ότι το φύλο δεν ορίζει ούτε καθορίζει την εξέλιξη ενός ανθρώπου. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε η Καγκελάριος Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για την ισότητα των φύλων «πλέον στη Γερμανία εάν ρωτήσεις ένα μικρό κορίτσι τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, μπορεί να σου απαντήσει «Καγκελάριος». Μια καλή απάντηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης