Τουρκία, Ρωσία και Ιράν συμφωνούν: Απαιτείται πολιτική λύση για τη Συρία

Τουρκία, Ρωσία και Ιράν συμφωνούν: Απαιτείται πολιτική λύση για τη Συρία

Τι δήλωσαν οι Ερντογάν, Πούτιν και Ρουχάνι στο περιθώριο της 5ης Τριμερούς Συνόδου για τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα - Απαιτείται πολιτική λύση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, συμφώνησαν οι πρόεδροι των τριών χωρών

putin_erdogan_ruhani
Οι πρόεδροι Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της πέμπτης Τριμερούς Σύνοδου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Στο περιθώριο των εργασιών, οι πρόεδροι των χωρών που συμμετέχουν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και και Χασάν Ρουχάνι παρουσίασαν τα βασικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα τους.

Κατά την ομιλία, ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, ο Ερντογάν είπε: «Έχουμε συμφωνήσει πλήρως για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και την εξεύρεση μίας μόνιμης πολιτικής λύσης, που θα σταματήσει τις διενέξεις. Είμαστε σε μια περίοδο όπου πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ειρήνη στη Συρία. Με αυτή την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση, μπαίνοντας σε μια νέα φάση, που θα βάλει τέλος στην τρομοκρατία στα ανατολικά του Ευφράτη. Θα συζητήσουμε την κατάσταση στην περιφέρεια, ειδικά στην Ιντλίμπ, για τις εξελίξεις στα ανατολικά του Ευφράτη, το στάδιο της πολιτικής διαδικασίας και το ζήτημα των προσφύγων της Συρίας, Η χώρα μας ήταν στο πλευρό του Συριακού λαού στις πιο ταραγμένες εποχές».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Οι κοινές μας προσπάθειες έχουν βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία κι έχουν μειώσει τα επίπεδα βίας. Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, αποτελούν τους εγγυητές για τη διαδικασία της Αστάνα, η οποία αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό για την εύρεση λύσης στη Συρία. Στα βορειοανατολικά της Συρίας η κατάσταση είναι ανησυχητική και πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα ασφάλειας με βάση την προστασία των εδαφικών συνόρων της χώρας. Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν έθεσαν τα θεμέλια μιας βιώσιμης λύσης για τη Συρία».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε: «Θεωρώ απαραίτητο να τονίσω τις κοινές μας προτεραιότητες για τη Συρία. Το πιο σημαντικό κομμάτι στην ατζέντα των τριών χωρών για τη Συρία, είναι η ειρηνική επίλυση της κρίσης, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σύσταση συνταγματικής επιτροπής, η επιστροφή των αιτούντων άσυλο, η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα », ανέφερε.

«Το Ιράν πιστεύει ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα και ότι αυτό θα συμβεί με τη συμμετοχή του συριακού λαού. Δεν είναι θεμιτό οι ΗΠΑ να έχουν στρατεύματα στη Συρία, οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή το συντομότερο δυνατό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης