Χειροπέδες σε τρία άτομα για βασανιστήρια και βιασμούς μεταναστών στη Λιβύη

Χειροπέδες σε τρία άτομα για βασανιστήρια και βιασμούς μεταναστών στη Λιβύη

Οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από αιτούντες άσυλο σε ένα κέντρο κράτησης στη Λιβύη - Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι ένας 27χρονος με υπηκοότητα Γουινέας και δύο Αιγύπτιοι ηλικίας 24 και 26 ετών

metanastes_libya
Ντετέκτιβ στη Σικελία προχώρησαν στη σύλληψη τριών ανδρών που φέρονται να βίασαν και να βασάνισαν δεκάδες μετανάστες, σε κέντρο κράτησης στα βορειοδυτικά της Λιβύης.

Οι εισαγγελείς της ιταλικής πόλης Αγκριτζέντο έχουν ήδη συλλέξει μαρτυρίες από πολλούς αιτούντες άσυλο, οι οποίο προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και έχουν αναγνωρίσει τους δράστες.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ένας 27χρονος με υπηκοότητα Γουινέας και δύο Αιγύπτιοι ηλικίας 24 και 26 ετών, κατηγορούνται για βασανιστήρια, απαγωγές και εμπορία ανθρώπων.

«Όλες οι γυναίκες που ήταν μαζί μας και στοιβαγμένες σε ένα υπόστεγο, βιάστηκαν συστηματικά και επανειλημμένα», αναφέρει η μαρτυρία ενός μετανάστη, που έχει καταγραφεί στα ερευνητικα έγγραφα. «Ήμασταν αιχμάλωτοι και μας έδιναν μπαγιάτικο ψωμί και θαλασσινό νερό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Τα θύματα, που κρατούνταν στη Λιβύη από τον Ιούλιο του 2018, ανέφεραν επίσης ότι οι βασανιστές τους είχαν αιχμάλωτους στο κέντρο κράτησης, μέχρι την καταβολή των απαραίτητων οικονομικών ανταλλαγμάτων από τους συγγενείς τους για την απελευθέρωσή τους. Εάν δεν είχαν χρήματα, τότε πωλούνταν ως δούλοι ή δολοφονούνταν.

«Μας έδωσαν ένα τηλέφωνο για να έρθουμε σε επαφή με τους συγγενείς μας, ώστε να τους δώσουμε οδηγίες να πληρώσουν για την απελευθέρωσή μας», δήλωσε ένας άλλος μετανάστης στους δικαστές. «Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής μου, είδα δύο νεκρούς που είχαν σκοτωθεί επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι τρεις άνδρες δρασηριοποιούνταν στο κέντρο κράτησης «Zawiya», μια πρώην στρατιωτική βάση στη βορειοδυτική Λιβύη, περίπου 45 μίλια δυτικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, το κέντρο κράτησης περιελάμβανε ένα εγκαταλελειμμένο κοντέινερ των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στο οποίο οι μετανάστες φυλακίζονταν.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, έριξε φως στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη ή που απελαύνονται από την ακτοφυλακή της Λιβύης.

«Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα λεγόμενα κέντρα κράτησης της Λιβύης και την ανάγκη να δράσουμε σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας του Αγκριτζέντο, Λουίτζι Πατρονάτζιο, σε επίσημη δήλωσή του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης