Τραμπ: Ψέμα του Ιράν ότι δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Τραμπ: Ψέμα του Ιράν ότι δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν, νωρίτερα, πλοίο που φέρεται ότι διακινούσε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις 

043_dpa-pa_0435_124252177
Τύμπανα πολέμου ηχούν στον Περσικό Κόλπο, με την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν να κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Οι ΗΠΑ, από την πρώτη στιγμή, έδειξαν ως υπεύθυνη την Τεχεράνη. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Tραμπ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Θυμηθείτε όταν το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος λέγοντας εν γνώσει του πως ήταν στον 'εναέριο χώρο' του όταν, στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου κοντά. Επέμειναν σθεναρά σε αυτή την ιστορία ξέροντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Τώρα λένε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Θα δούμε;» έγραψε ο Τραμπ σε σχόλιό του στο Twitter.




Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες των υπηρεσιών τους με τη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει στο μισό η παραγωγή πετρελαίου στο βασίλειο και προκάλεσαν αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν είπαν πόσο ευρεία μπορεί να είναι οποιαδήποτε αύξηση του μοιράσματος των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, από μακρόν επιφυλακτικές ώστε να μην έχουν μια βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη, έχουν μοιραστεί μόνο επιλεκτικά πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών με τη Σαουδική Αραβία για τις απειλές από τους μαχητές των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Κλιμακώνεται η ένταση: Το Ιράν κατέλαβε πλοίο για παράνομη διακίνηση καυσίμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο που φέρεται ότι διακινούσε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ISNA.

Κλείσιμο
«Κρατήθηκε κοντά σε λιμάνι του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Χορμοτζάν», ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει τις εθνικότητες των 11 μελών του πληρώματος

Η κατάσχεση έγινε λίγο μετά την επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησαν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 50% και εκτόξευσαν στα ύψη την τιμή του αργού.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, είχε αναλάβει η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

«Φωτιά» πήρε το πετρέλαιο μετά την αναζωπύρωση της κρίσης στον Περσικό με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού από τον Πόλεμο του Κόλπου,το 1991.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης