Τυνησία: Άρχισε η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές

Τυνησία: Άρχισε η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές

Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν μπροστά στα εκλογικά τμήματα πριν ακόμη αυτά ανοίξουν, στις 8 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), για να επιλέξουν έναν πρόεδρο μεταξύ των 26 υποψηφίων

tinisiaekloges
Τα 13.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα για τις δεύτερες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Τυνησίας, μια ψηφοφορία χωρίς φαβορί και με ανοικτά όλα τα αποτελέσματα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της νεαρής δημοκρατίας κυριαρχούν στα προεκλογικά προγράμματα.

Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν μπροστά στα εκλογικά τμήματα πριν ακόμη αυτά ανοίξουν, στις 8 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), για να επιλέξουν έναν πρόεδρο μεταξύ των 26 υποψηφίων.

Ενώ η προσοχή στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις αραβικές χώρες, είναι στραμμένη στο μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, πολλοι Τυνήσιοι παρακολουθούν την τύχη του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ναμπίλ Καρούι, ο οποίος είναι υποψήφιος μέσα από τη φυλακή, καθώς είναι προφυλακισμένος για φοροδιαφυγή, μια κατηγορία την οποία αρνείται.

Σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, δύο υποψήφιοι που δεν είχαν πολλές πιθανότητες να εκλεγούν, ο Μοχσέν Μαρζούκ και ο Σλι Ριαχί, ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται και θα στηρίξουν τον υπουργό Άμυνας Αμπνελκαρίμ Ζμπίντι. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά των ψήφων, καθώς στις αυριανές εκλογές μετέχει πλήθος υποψηφίων, συχνά χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα.

Ο θάνατος, τον Ιούλιο, του προέδρου Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία του, ανέτρεψε τα δεδομένα στην Τυνησία. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται έτσι εννέα εβδομάδες νωρίτερα και έχουν κλέψει την παράσταση από τις βουλευτικές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών.

Περίπου 70.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να αποφευχθούν επεισόδια και να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Κλείσιμο
Οι πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος αναμένονται στη διάρκεια της νύκτας ενώ η εκλογική επιτροπή (Isie) πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα την Τρίτη.

Οκτώ υποψήφιοι προέρχονται από το Nidaa Tounes, ένα ετερόκλιτο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές το 2014, αλλά στη συνέχεια διασπάστηκε. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ, ο οποίος προσπαθεί να προασπιστεί τα πεπραγμένα του, την ώρα που η ανεργία παραμένει στο 15% και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς.

Ο ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του, ο διαφημιστής Ναμπίλ Καρούι, συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου ως ύποπτος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παραμένει προφυλακισμένος από τότε. Εάν περάσει στον δεύτερο γύρο, θα γίνει ο πρώτος κρατούμενος που μετέχει σε προεδρικές εκλογές. Το βράδυ της Παρασκευής, περίπου 100 υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν κοντά στη φυλακή και φώναζαν συνθήματα υπέρ του. "Ελπίζω να μας ακούει", είπε η σύζυγός του, η Σάλουα Σμάουι, η οποία είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία στη θέση του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης