Το χάος του άτακτου Brexit και επίσημα: Ουρές, ελλείψεις, αυξήσεις στο σχέδιο Yellowhammer

Το χάος του άτακτου Brexit και επίσημα: Ουρές, ελλείψεις, αυξήσεις στο σχέδιο Yellowhammer

Σε πέντε σελίδες περιγράφεται αυτό που η βρετανική κυβέρνηση ονοματίζει «το χειρότερο δυνατό σενάριο»

breee
Τις τεράστιες δυσκολίες που θα φέρει στη Βρετανία ένα no deal Brexit αποκαλύπτουν τα επίσημα έγγραφα της επιχείρησης Yellowhammer που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από πίεση Βρετανών βουλευτών.

Στο πεντασέλιδο έγγραφο περιγράφονται οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και καυσίμων, τα προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων αλλά και το χάος στους δρόμους και τις μετακινήσεις στη Βρετανία.

Στα έγγραφα σημειώνεται ότι όσα αναγράφονται αποτελούν το «χειρότερο δυνατό σενάριο» για την επόμενη ημέρα της εξόδου χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται μια αύξηση στο χρόνο αναμονής των φορτηγών που θέλουν να περάσουν τη Μάγχη. «Η απουσία προετοιμασίας σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χώρο στα γαλλικά λιμάνια για τα "ανέτοιμα" φορτηγά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση της ροής κατά 40%-60% μέσα σε μια ημέρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά με τους συντάκτες να σημειώνουν ότι το χάος αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 3 μήνες χωρίς να αποκλείεται και «σημαντικά μεγαλύτερη περιόδος αναταραχής» καθώς τα φορτηγά θα περιμένουν έως και 2,5 ημέρες για να περάσουν στη Βρετανία.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει και προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων καθώς ορισμένα έχουν μικρή περίοδο ζωής και δεν μπορούν να γίνουν από πριν παραγγελίες τους. Αυτή η έλλειψη είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κρίσεις με διάφορες ασθένειες, σημειώνουν οι συντάκτες.

Όσον αφορά τα τρόφιμα η προσοχή στρέφεται «σε ορισμένους τύπους φρέσκων τροφίμων» για τους οποίους θα μπορούσαν να υπάρχουν μειώσεις καθώς αναμένονται προβλήματα και υλικά συσκευασιών. «Σε συνδυασμό αυτοί οι δύο παράγοντες δεν θα προκαλέσουν συνολικές ελλείψεις αλλά θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα και θα προκαλέσουν αύξηση τιμών, εξέλιξη που θα επηρεάσει ευπαθείς ομάδες».

Κλείσιμο
Το σχέδιο Yellowhammer προειδοποιεί, τέλος, για «διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις σε όλη την Βρετανία που θα απασχολήσουνε μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα αύξησης των εντάσεων και διαταραχής της δημόσιας τάξης».

paper1
paper2
paper3
paper4
paper56
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης