Κολομβία: Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις λόγω στρατιωτικής άσκησης της Βενεζουέλας

Κολομβία: Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις λόγω στρατιωτικής άσκησης της Βενεζουέλας

Ο Νικολάς Μαδούρο έδωσε εντολή να διεξαχθούν ασκήσεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών

21602461
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, σε αντίδραση στα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται στη Βενεζουέλα κατά μήκος των συνόρων των δύο κρατών, τα οποία η Μπογοτά θεωρεί «απειλή», δήλωσε κολομβιανός ανώτερος αξιωματικός χθες.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε εντολή να διεξαχθούν τα γυμνάσια ώστε η χώρα του να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο επίθεσης από την Κολομβία.

«Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια που διεξάγει το καθεστώς της Βενεζουέλας (...) είμαστε σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Λουίς Ναβάρο. «Απειληθήκαμε ανοικτά», πρόσθεσε.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την Μπογοτά ότι προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας του μετά την καταγγελία του κολομβιανού ομολόγου του Ιβάν Ντούκε πως ο σοσιαλιστής ηγέτης «φιλοξενεί» και «παρέχει προστασία» τόσο σε ηγέτες και μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, όσο και σε μια ομάδα αποστατών μελών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) που ανακοίνωσε πρόσφατα πως ξαναρχίζει τον ένοπλο αγώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφέρεται στον κίνδυνο εισβολής από την Κολομβία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον, η οποία έχει επιβάλλει αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο και της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ σε κρίση, διαβεβαιώνει πως θέλει να υπάρξει ειρηνική επίλυση με την εθελοντική παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και αυτή της Κολομβίας, αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο ο Μαδούρο κατηγορεί ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει πραξικοπηματικά.

Δείτε φωτογραφίες από τον στρατό της Βενεζουέλας και τις ασκήσεις που διεξάγει:

21602347
21602348
21602349
21602392
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης