Δήλωση - «βόμβα» Νετανιάχου: Θα καταλάβουμε την κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη

Δήλωση - «βόμβα» Νετανιάχου: Θα καταλάβουμε την κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη

 Υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στην κίνηση προσάρτησης εάν επανακλεγεί - Τόνισε πως στόχος του είναι να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς και να κατασκευάσει υποδομές στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία» - Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας»

benjamin_netanyahu
Επικίνδυνα κλιμακώνει την ένταση με τους Παλαιστίνιους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ικανοποιώντας, κινούμενος σε προεκλογικό ρυθμό, αιτήματα εθνικιστικών ομάδων. Σαν βόμβα έσκασε η είδηση κατά την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκδήλωσε την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και το βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας εάν επανεκλεγεί.

Η κοιλάδα βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Εάν αναδειχθεί νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, στις 17 Σεπτεμβρίου, τότε ο Νετανιάχου θα καταλάβει - όπως υπόσχεται - μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα της Ιορδανία και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας» τόνισε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει οικισμούς στην περιοχή και τυχόν προσάρτηση θα ισοδυναμεί με αφαίρεση γης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως μέρος μελλοντικούς κράτους.

Ο Νετανιάχου προσέθεσε πως στόχος του είναι να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς και να κατασκευάσει υποδομές στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία», όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Κλείσιμο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και το κόμμα του, το Λικούντ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του κινήματος των εποίκων και, μέσω αυτού, να συγκροτήσουν συμμαχίες με μικρότερα κόμματα, ώστε να κερδίσουν τις εκλογές.

Κυριότερος αντίπαλός του σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές είναι ο πρώην αρχηγός του στρατού Μπένι Γκαντζ, ο επικεφαλής του κόμματος «Μπλε και Λευκό».

Μολονότι ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ήταν μια πολιτική που ακολούθησαν όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967, τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί. Σήμερα περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο εποικισμός θεωρείται παράνομος από το διεθνές δίκαιο.


Παλαιστίνιοι: «Θα καταστραφεί κάθε ευκαιρία ειρήνης»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ με ανακοίνωσή του λίγο πριν από τις δηλώσεις Νετανιάχου, εν μέσω αναφορών για μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Ενώ ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ από το 1967, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και του Τραμπ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης