Νέα «πανωλεθρία» για τον Τζόνσον: Η Βουλή ψήφισε παράταση του Brexit

Νέα «πανωλεθρία» για τον Τζόνσον: Η Βουλή ψήφισε παράταση του Brexit

«Μπλόκο» σε πρόωρες εκλογές και άτακτο Brexit - Σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα έρθει τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός καλείται να παρατείνει κατά τρεις μήνες την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 19 Οκτωβρίου

boriss_main
Απότομα στενεύουν τα περιθώρια για τον Μπόρις Τζόνσον, μετά τις απανωτές ήττες και το μεγάλο κύμα «ανταρτών» που έπληξε την ισχύ του στο κόμμα των Συντηρητικών. Ένα νέο «χαστούκι» έρχεται να προσγειώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό: Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το απόγευμα της Παρασκευής, τη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει την εφαρμογή του άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον καλείται, μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, να ορίσει νέα ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ωστόσο θα έρθει αντιμέτωπος με τον χαρακτηρισμό «κωλοτούμπας» εάν το πράξει καθώς πριν από λίγες ώρες δήλωσε: «Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να αναβάλω την ημερομηνία του Brexit».

H νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή Λόρδων ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει κατά τρεις μήνες την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, εάν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία για το Brexit. 

Το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Δευτέρα θα εγκριθεί οριστικά από το σώμα της Βουλής. Αναμένεται ότι θα υπογραφεί, την ίδια ημέρα, από τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα καταστεί αυτομάτως νόμος.

Πριν από λίγες ώρες, σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βρετανία απόφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που δεν διαθέτει πια την πλειοψηφία και χρειάζεται τα δύο τρίτα της Βουλής (435 ψήφους) βρίσκεται πλέον με δεμένα τα χέρια.

Κλείσιμο
Κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγό των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι προσπαθεί να κάνει «αδύνατο για τον λαό αυτής της χώρας» να διεξαχθούν εκλογές. «Θέλουμε εκλογές την 15η Οκτωβρίου», επέμεινε.

Στη δίνη του Brexit βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον, με το πολιτικό του μέλλον να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Ανησυχίες και δυσαρέσκεια εκφράζονται στο κόμμα των Συντηρητικών για τους χειρισμούς που αφορούν τη διαγραφή των 21 «ανταρτών» βουλευτών ως συνέπεια της απόφασής τους να μην στηρίξουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές και ζητούν από την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει γρήγορα το ζήτημα της διαγραφής.

Μία ομάδα περίπου 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει τους 21 αντάρτες βουλευτές.

Νέα απογοήτευση βίωσε ο επικεφαλής των Συντηρητικών, όταν ο αδερφός του Τζο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

«Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης