Νέο διπλωματικό θρίλερ - Άγκυρα: Θα βρούμε άλλη λύση μετά τον αποκλεισμό από τα F - 35

Νέο διπλωματικό θρίλερ - Άγκυρα: Θα βρούμε άλλη λύση μετά τον αποκλεισμό από τα F - 35

Kάλεσμα στον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 απηύθυνε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων - Η Άγκυρα άρχισε να εξετάζει την πιθανή αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35 και Su-57 μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ

000_1I01L1
Πόλεμος δηλώσεων και κλιμάκωση της διπλωματικής αντιπαράθεσης αναμένεται τα επόμενα 24ωρα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα. Το Πεντάγωνο επιμένει, για ακόμη μια φορά, στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τους F - 35 μετά την παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των S - 400 από την Άγκυρα. 

Η απάντηση, όμως, της Τουρκίας στην απόφαση του Πενταγώνου οξύνει εκ νέου τα πνεύματα. «Κατασκευάζουμε τμήματα των F-35 και είμαστε μέρος του προγράμματος. Πληρώσαμε 1,4 δισ. δολάρια», υπογράμμισε από τη μεριά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσουγλου, ενώ φανερό είναι το τουρκικό φλερτ με την προμήθεια των ρωσικών αεροσκαφών Σουχόι, Su-35 και Su-57.

Την ίδια ώρα, κάλεσμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 απηύθυνε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τυχόν κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εκ των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Τα μέτρα κυμαίνονται από σχετικά ήπια, όπως απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι πολύ αυστηρούς οικονομικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Άγκυρα.

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ προκαλούν προβλήματα με τους F - 35, πληρώσαμε ήδη

«Η Τουρκία χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη. Αν δεν πάρουμε τα F-35, θα ψάξουμε αλλού για εναλλακτικές», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια κίνηση που θα μπορούσε να σημαίνει και υπογραφή νέας οπλικής συμφωνίας με τη Μόσχα. 

Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 είναι επείγουσα ανάγκη για την Τουρκία,διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα του έπρεπε να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Κλείσιμο
«Τώρα, οι ΗΠΑ προκαλούν προβλήματα. Αλλά η Τουρκία είναι ακόμη μέρος του προγράμματος των F-35», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Κατασκευάζουμε τμήματα των F-35 και είμαστε μέρος του προγράμματος. Πληρώσαμε 1,4 δισ. δολάρια για αυτά τα μαχητικά γιατί θέλουμε να τα αγοράσουμε. Χρειαζόμαστε μαχητικά και θα αναζητήσουμε εναλλακτικές, ακόμη κι αν δεν το προτιμούμε», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Νέα δυσαρέσκεια στο ΝΑΤΟ αναμένεται να πυροδοτήσει το έντονο τουρκικό φλερτ με την προμήθεια των αεροσκαφών Su-35 και Su-57 .

Η Άγκυρα άρχισε να εξετάζει την πιθανή αγορά ρωσικών μαχητικών, Su-35 αλλά και Su-57, μετά το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στην αγορά F-35, τον περασμένο μήνα.

Στη συνάντησή τους οι ηγέτες Ρωσίας - Τουρκίας, στην αεροπορική επίδειξη MAKS 19, συζήτησαν για τις τα ρωσικά Su-35 και Su-57
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης