Μέρκελ σε Τζόνσον: Βρες λύση μέσα στις επόμενες ημέρες για να μην υπάρξει «σκληρό» Brexit

Μέρκελ σε Τζόνσον: Βρες λύση μέσα στις επόμενες ημέρες για να μην υπάρξει «σκληρό» Brexit

«Δεν δεχόμαστε, όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση» προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Μπόρις Τζόνσον

_108396675_presserafp
Κορυφώνεται η αγωνία για την τελική συμφωνία του Brexit, ειδικά μετά τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού περί αρνητικής ΕΕ και de facto αποχώρησης της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη τα βλέμματα στράφηκαν στη Γερμανία και την κοινή συνέντευξη Τύπου του Μπόρις Τζόνσον με την Άνγκελα Μέρκελ, στο μενού της οποίας βρέθηκε το καυτό θέμα του backstop που πυροδότησε έντονη κόντρα ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε για άλλη μια φορά αμετακίνητος από την αρχική του θέση που προδίδει διάθεση για «σκληρό» διαζύγιο με την Ένωση. 

Η Μεγάλη Βρετανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί», όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Μπόρις Τζόνσον, αξιώνοντας την κατάργηση του αμφιλεγόμενου μηχανισμού του backstop.

Μέρκελ: Θα μπορούσε να βρεθεί πρόταση εντός 30 ημερών

Σε διπλωματικό τόνο, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε, από τη μεριά της, ότι θα μπορούσε να βρεθεί εναλλακτική πρόταση εντός 30 ημερών για το σύνορο της Ιρλανδίας. Ωστόσο, προέταξε και πάλι τη θέση της ΕΕ που αντιτίθεται σε Brexit χωρίς συμφωνία.

Εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.

Κλείσιμο
«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό».

Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η Ένωση απέρριψε πριν από λίγα 24ωρα το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού να ξανανοίξει η συμφωνία του Brexit, τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν πρότεινε κάποια ρεαλιστική εναλλακτική για το «backstop», το δίχτυ ασφαλείας για το σύνορο της Ιρλανδίας, που είναι μια συμφωνηθείσα πολιτική ασφαλείας.


Τζόνσον: Αιχμάλωτη η Βρετανία

«Η συμφωνία και «το δίχτυ ασφαλείας που προβλέπει για να αποτραπεί η δημιουργία συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας καθιστά τη Βρετανία αιχμάλωτη του νομικού πλαισίου της ΕΕ και πρέπει να απαλειφθεί», υποστήριξε ενώπιον δημοσιογράφων.

Άλλωστε, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το μπλοκ απέσυρε την αξίωσή του για το «backstop».

«Θέλω απλά να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος προς όλους τους Γερμανούς φίλους μας και προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι εμείς στη Βρετανία θέλουμε μια συμφωνία» σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

«Χρειαζόμαστε την απόσυρση του backstop. Εάν το καταφέρουμε αυτό, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά» σημείωσε.

Το αρμόδιο υπουργείο για το Brexit ανακοίνωσε, την Τρίτη, ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας θα σταματήσουν να παρίστανται στις περισσότερες συνεδριάσεις της ΕΕ από την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από αυτές που «αφορούν το εθνικό συμφέρον όπως η ασφάλεια».

Γερμανία: Θερμή υποδοχή από διαδηλωτές στον Τζόνσον πριν τη συνάντηση με Μέρκελ

Με το σύνθημα «Σταματήστε το Brexit» υποδέχτηκαν διαδηλωτές τον Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο Τζόνσον δεν απάντησε.

Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγέτων αφότου ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης