Ρωσία: Δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας

Ρωσία: Δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας παραδέχθηκε ότι πυρηνικοί τεχνικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμής κινητήρα πυραύλου στην Λευκή Θάλασσα - Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η Ουάσινγκτον είχε προετοιμαστεί πολύ καιρό πριν για την αποχώρηση από την Συνθήκη των Πυρηνικών Οπλων

8f379165-russia-explosion-01
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δηλώνει το Κρεμλίνο για το γεγονός ότι σταθμοί παρακολούθησης του επιπέδου της ραδιενέργειας στο ρωσικό έδαφος έχουν σταματήσει να μεταδίδουν στοιχεία μετά το μυστηριώδες στρατιωτικό δυστύχημα της 8ης Αυγούστου.

Ο Οργανισμός για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), με έδρα την Βιένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο κοντινότεροι στην περιοχή της μυστηριώδους έκρηξης ρωσικοί σταθμοί παρακολούθησης βρέθηκαν offline λίγες ημέρες μετά την έκρηξη, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο σταθμοί, δημιουργώντας υποψίες για την ανάμειξη της Ρωσίας σε αυτό.

«Πυρηνικοί τεχνικοί σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη»

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, παραδέχθηκε ότι πυρηνικοί τεχνικοί σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη της 8ης Αυγούστου, η οποία σημειώθηκε κατά την διάρκεια δοκιμής κινητήρα πυραύλου στην Λευκή Θάλασσα στην άπω βόρεια Ρωσία.

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση σχετικά με τις διαπιστώσεις του CTBTO, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι βέβαιος πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους σταθμούς παρακολούθησης κάνουν σωστά την δουλειά τους, ενώ δεν διαθέτει πληροφόρηση για το αν και το πώς οι ρωσικοί σταθμοί μεταδίδουν στοιχεία.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε δήλωση που έκανε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας και ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουν οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.

«Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κατάρρευση της  INF»

Αναφερόμενος στην δοκιμή αμερικανικού πυραύλου Cruise, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι δείχνει πως η Ουάσινγκτον είχε προετοιμασθεί πολύ καιρό πριν από την αποχώρηση από την Συνθήκη των Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς και ότι οι κατηγορίες για την κατάρρευση της INF πρέπει να επιρριφθούν στις ΗΠΑ και όχι στην Μόσχα.

Κλείσιμο
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ότι προχώρησε σε δοκιμή συμβατικού πυραύλου Cruise μέσου βεληνεκούς ο οποίος έπληξε τον στόχο του έπειτα από πτήση 500 χιλιομέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια δοκιμή από την 2α Αυγούστου και την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την INF.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δοκιμή, η οποία ήταν απαγορευμένη στο πλαίσιο της INF, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς προετοιμασίες οι οποίες θα είχαν χρειασθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των λίγων εβδομάδων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης