Γιβραλτάρ: Ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ που είχε δεσμευτεί για έξι εβδομάδες

Γιβραλτάρ: Ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ που είχε δεσμευτεί για έξι εβδομάδες

Το Grace 1 άλλαξε όνομα σε Adrian Darya και αφού εισήλθε στη Μεσόγειο, κατευθύνθηκε προς άγνωστο προορισμό

grace1
Την απόφαση να επιτρέψουν τον απόπλου του ιρανικού τάνκερ Grace 1, παραδέχτηκαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, παρά τις έντονες πιέσεις και τα επίσημα αιτήματα των ΗΠΑ για έκδοση του πλοίου.

Το Grace 1 είχε δεσμευτεί στην είσοδο της Μεσογείου στις 4 Ιουλίου, με την κατηγορία ότι μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο στη Συρία.

Την Πέμπτη, ο αρμόδιος υπουργός του Γιβραλτάρ επέτρεψε την αναχώρηση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, το οποίο άλλαξε όνομα σε Adrian Darya.

Νωρίτερα, οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν διαμηνύσει τουλάχιστον δύο φορές στην Ουάσιγκτον ότι δεν μπορούν να δεσμεύσουν για περισσότερο χρόνο το ιρανικό τάνκερ, καθώς προφανώς αδυνατούσαν να προβάλουν πειστικές δικαιολογίες.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο αναχώρησε αμέσως και κατευθύνθηκε εντός της Μεσογείου, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, εξήγησαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, οι αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν πολλά αιτήματα προκειμένου το τάνκερ να παραμείνει ακινητοποιημένο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε «ένταλμα σύλληψης» του. Όμως «το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ», υπογράμμισαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, ενώ ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν συγκεκριμένα την εφαρμογή κάποιων αμερικανικών νόμων», όπως αυτοί που αφορούν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Η σύλληψη του (πρώην) Γκρέις 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη σύλληψη του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στο Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό μεγάλης διεθνούς σημασίας.

Τα δύο πλοία και τα πληρώματά τους μετατράπηκαν σε πιόνια στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι που εκτυλίσσεται από τον Μάιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία. Έκτοτε, η ένταση δεν σταματά να κλιμακώνεται με μόνο το τελευταίο διάστημα κατασχέσεις πλοίων, δολιοφθορές και ζημιές από νάρκες σε άλλα, την κατάρριψη κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους από το Ιράν, και το σφίξιμο του κλοιού των δρακόντειων κυρώσεων να ανεβάζουν διαρκώς το θερμόμετρο.

Η αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου οδηγεί ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν ελπίδες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή του Κόλπου.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Κυριακή ότι «το Ιράν θα ήθελε να μιλήσουμε», κάτι που απέδωσε στην δεινή θέση που έχει βρεθεί η ιρανική οικονομία, προσθέτοντας «μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα, αλλά [οι Ιρανοί] δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν». Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσι πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Επιβεβαίωση από την κυβέρνηση του Ιράν

Η κυβέρνηση του Ιράν επιβεβαίωσε ότι το δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης αναχώρησε από το Γιβραλτάρ, όπου παρέμεινε πάνω από έξι εβδομάδες.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το δεξαμενόπλοιό μας εγκατέλειψε το Γιβραλτάρ και πλέει σε διεθνή ύδατα έπειτα από 45 ημέρες», ανέφερε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Χαμίντ Μπαϊντινετζάντ, μέσω Instagram.

Ο διπλωμάτης ενημέρωσε νωρίτερα ότι δύο ομάδες βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Γιβραλτάρ για να ετοιμάσουν το Adrian Darya 1, το ως πρότινος Grace 1, για το ταξίδι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης