Γουατεμάλα: Στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Γουατεμάλα: Στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Την ώρα που μεγάλη φτώχεια και βία μαστίζουν το κεντροαμερικανικό έθνος - Οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στον συντηρητικό Αλεχάντρο Γιαματέι και την κεντροαριστερή αντίπαλό του και πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες

guatemala
Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι πολίτες της Γουατεμάλας για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση, έπειτα από συμφωνία που σύναψε η χώρα με την Ουάσινγκτον και που αποσκοπεί στην ανακοπή της ροής μεταναστών και προσφύγων προς τις ΗΠΑ, δεχόμενη έντονες πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν έλεγε όχι, η απερχόμενη κυβέρνηση της Γουατεμάλας υπέγραψε μια συμφωνία τον Ιούλιο για να καταστεί μια ασφαλής τρίτη χώρα για τους μετανάστες, παρά την μεγάλη φτώχεια και τη βία που μαστίζουν το κεντροαμερικανικό αυτό έθνος.

Οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στον συντηρητικό Αλεχάντρο Γιαματέι και την κεντροαριστερή αντίπαλό του και πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες. Και οι δύο βετεράνοι της πολιτικής επέκριναν την συμφωνία αυτή με τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά για να την σταματήσουν.

Σύμφωνα με την Ράιζα Γκράις Τάργκοου, τη διευθύντρια για την Λατινική Αμερική του κέντρου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Eurasia Group, ενώ η συμφωνία αυτή αντιμετωπίζει μεγάλη αντίδραση στη Γουατεμάλα, αν δεν τηρηθεί, η χώρα θα εκτεθεί στον κίνδυνο της επιβολής δασμών στα προϊόντα της.

"Ο επόμενος πρόεδρος αντιμετωπίζει μια κατάσταση χαμένη από χέρι, όσον αφορά τη διαχείριση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ", σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος".

Δημοσκόπηση του CID-Gallup που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.216 ψηφοφόρων μεταξύ της 29ης Ιουλίου και της 5ης Αυγούστου δίδει στον Γιαματέι το προβάδισμα στον δεύτερο αυτόν γύρο των προεδρικών εκλογών, με ένα ποσοστό 39,5%, έναντι ποσοστού 32,4% που συγκεντρώνει η αντίπαλός του Τόρες. Η δημοσκόπηση αυτή έχει περιθώριο σφάλματος 2,8 μονάδων.

Κλείσιμο
Οποιοσδήποτε αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο θα κληρονομήσει μια χώρα με ποσοστό φτώχειας 60%, μεγάλη ανεργία και εγκληματικότητα, τα οποία έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της να μεταναστεύσουν προς τον βορρά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν και η Τόρες είχε βγει πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου, η έλλειψη δημοτικότητάς της μπορεί να οδηγήσει στην ήττα της.

Πολλοί πολίτες της Γουατεμάλας έχουν κουραστεί από την πολιτική τάξη μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν στην σύλληψη του πρώην προέδρου Ότο Πέρες το 2015 και στη συνέχεια απείλησαν να ρίξουν τον διάδοχό του, τον απερχόμενο πρόεδρο Τζίμι Μοράλες, έναν πρώην τηλεοπτικό ηθοποιό.

Και οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου δεσμεύονται να πολεμήσουν τη διαφθορά χωρίς "ξένη παρέμβαση", σε έναν προφανή υπαινιγμό τους για την Διεθνή Επιτροπή Κατά της Ατιμωρησίας στην Γουατεμάλα, την αποστολή του ΟΗΕ που έριξε τον Πέρες και έβαλε στο στόχαστρο τον Μοράλες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να αρχίσουν να γίνονται γνωστά σήμερα το βράδυ, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης