Γαλλία προς ΗΠΑ μετά την προειδοποίηση Τραμπ: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»

Γαλλία προς ΗΠΑ μετά την προειδοποίηση Τραμπ: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»

Για το θέμα της πυρηνικής συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, και της  κόντρας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη - Δημοσίευμα ήθελε τον Εμανουέλ Μακρόν να καλεί στη Σύνοδο G7 τον Ιρανό πρόεδρο για να αναθερμάνει τη σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ

000_1HY556
Σε αυστηρό τόνο ανταπαντά μέλος της γαλλικής κυβέρνησης στον Αμερικανό πρόεδρο, ύστερα από τα δύο tweet που ανάρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ και με τα οποία καλούσε το Παρίσι να μην μιλά εξ ονόματος των ΗΠΑ. Η Γαλλία «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός» για να μιλήσει για το Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Στο θέμα του Ιράν, η Γαλλία εκφράζεται εν πλήρη κυριαρχία. Έχει δεσμευτεί σθεναρά στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και δεν έχει ανάγκη την άδεια κανενός για να το κάνει», σημείωσε.

«Η Γαλλία παραμένει πιστή στη συμφωνία της Βιέννης που εμποδίζει τη διάδοση των πυρηνικών» συνέχισε ο Λεντριάν σε ανακοίνωσή του.

Η Γαλλία «σέβεται την υπογραφή της, όπως το κάνουν και τα υπόλοιπα μέρη αυτής της συμφωνίας, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, και ζητάει από το Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του».

«Η επιδείνωση των εντάσεων απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για διάλογο. Αυτό κάνει ο πρόεδρος Μακρόν με κάθε διαφάνεια με τους εταίρους μας, καταρχάς τους Ευρωπαίους υπογράφοντες. Προφανώς, κρατά ενήμερες τις αμερικανικές αρχές. Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτή η συγκρουσιακή κατάσταση να μετατραπεί σε επικίνδυνη αντιπαράθεση» καταλήγει ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Πώς ξεκίνησε η κόντρα

Τριγμούς στη διπλωματική σκακιέρα προκαλεί η ψυχροπολεμική σχέση Ουάσινγκτον - Τεχεράνης.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε αυστηρό ύφος, έστειλε μήνυμα προς τον Γάλλο ομόλογό του. Ο λόγος; Η παρέμβαση στην οποία φέρεται να προχώρησε το Παρίσι σχετικά με τις επαφές ΗΠΑ - Ιράν.

Ο Τραμπ κατηγόρησε, δε, τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι στέλνει «ανάμεικτα μηνύματα» στην Τεχεράνη για το ενδεχόμενο συνομιλιών.

Ένα 24ωρο νωρίτερα Γάλλος αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δεν είχε προσκληθεί στην τελευταία Σύνοδο των G7. Η αποκάλυψη λειτούργησε ως διάψευση σε δημοσίευμα, το οποίο ήθελε τους Ευρωπαίους ηγετες να επιχειρούν την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν, επίσης, ότι ο Μακρόν κάλεσε τον Ρουχανί στο Μπιαρίτζ για να συναντηθεί με τον Τραμπ, ενώς ο Ιρανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης