Βρετανία: Ο Τζόνσον χαλαρώνει τους μεταναστευτικούς κανόνες προς χάριν των νέων επιστημόνων

Βρετανία: Ο Τζόνσον χαλαρώνει τους μεταναστευτικούς κανόνες προς χάριν των νέων επιστημόνων

«Αλλάζουμε τους κανονισμούς για τη μετανάστευση, προκειμένου να κάνουμε τη Βρετανία πιο ανοικτή, ακόμη πιο φιλόξενη στους επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός

johnson
Η Βρετανία θα χαλαρώσει τους μεταναστευτικούς κανονισμούς της, προκειμένου να γίνει μια χώρα πιο ανοικτή στους επιστήμονες, δεσμεύτηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Ανακοινώνουμε σήμερα, εδώ στο Facebook Live, ότι αλλάζουμε τους κανονισμούς για τη μετανάστευση, προκειμένου να κάνουμε τη Βρετανία πιο ανοικτή, ακόμη πιο φιλόξενη στους επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε ο Τζόνσον.

Σύμφωνα με το πλάνο του νέου Βρετανού πρωθυπουργού, θα παύσει να ισχύει η ανάγκη για τους μετανάστες να έχουν μια προσφορά εργασίας στη διάθεσή τους, προκειμένου να τους επιτρέπεται να φτάνουν στη χώρα, ενώ θα αρθεί και το ανώτατο όριο που ισχύει για τον αριθμό στις βίζες «εξαιρετικών ταλέντων», που μπορούν να εκδοθούν.

«Τα εξαρτώμενα πρόσωπα από τους μετανάστες θα έχουν, επίσης, πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ περισσότερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα θα μπορούν να ενσωματώνουν υποψήφιους» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Τζόνσον.

«Η Βρετανία έχει μια περήφανη ιστορία καινοτομίας, με πολλές εγχώριες εφευρέσεις που εκτείνονται από το ταπεινό ποδήλατο μέχρι τον λαμπτήρα. Αλλά για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε στην εξέλιξη της γνώσης, πρέπει όχι μόνο να υποστηρίξουμε το ταλέντο που έχουμε ήδη εδώ, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα μετανάστευσής μας προσελκύει τα καλύτερα μυαλά από όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας  ανακοίνωσε σχέδιο έκδοσης βίζας με ταχείες διαδικασίες με στόχο να προσελκύσει τα «καλύτερα μυαλά» και να επιτρέψει στη Βρετανία να «συνεχίσει να είναι μια επιστημονική υπερδύναμη» μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Τζόνσον, το οποίο ελπίζει ότι θα βάλει σε εφαρμογή από φέτος, θα εξεταστούν διάφορα σενάρια για να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους «καλύτερους επιστήμονες του κόσμου».

Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει τον καθορισμό κριτηρίων βάσει των οποίων θα δίνεται σχεδόν αυτόματα μια βίζα ή να μπει τέλος στο όριο για την χορήγηση εκδόσεων θεωρήσεως εισόδου για τα «εξαιρετικά ταλέντα» (2.000 θέσεις αυτή τη στιγμή), εξήγησαν οι υπηρεσίες του σε ένα δελτίο τύπου.

«Θέλω η Βρετανία να παραμείνει μια παγκόσμια επιστημονική υπερδύναμη και όταν αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επιστήμη και την έρευνα και να διασφαλίζουμε ότι… η επιστημονική κοινότητα θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να εξάγει την καινοτομία μας στον κόσμο» τονίζει ο Μπόρις Τζόνσον.

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού «αποτελεί ίσως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η σκληρή αλήθεια, είναι ότι το Brexit είναι ένα φρικτό νέο για τη βρετανική επιστήμη» ήταν η αντίδραση, σε ένα δελτίο τύπου, του Τζον Κρεμπς, ερευνητή ζωολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Γνωρίζουμε ότι επιστήμονες από την ΕΕ έχουν ήδη φύγει, ταλαντούχοι νέοι αποφάσισαν να μην έρθουν εδώ και Βρετανοί επιστήμονες έχουν αποκλειστεί από ευρωπαϊκά προγράμματα εξαιτίας του Brexit» υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης