Ο άνθρωπος που «πετάει»: Πέρασε την Μάγχη με... ιπτάμενο «πατίνι»!

Ο άνθρωπος που «πετάει»: Πέρασε την Μάγχη με... ιπτάμενο «πατίνι»!

Ο Γάλλος Φράνκι Ζαπάτα τα κατάφερε με την δεύτερη και πέταξε με το χόβερμποντ από την Σανγκάτ της Γαλλίας στο κόλπο της Αγίας Μαργαρίτας στο Ντόβερ της Αγγλίας

zapata-tessera-pic
Μπορεί να χρειάστηκε δύο προσπάθειες, αλλά τελικά ο Γάλλος Φράνκι Ζαπάτα κατάφερε να διασχίσει την θάλασσα της Μάγχης με χόβερμπορντ, δηλαδή με ένα ιπτάμενο «πατίνι»!

Ο Γάλλος εφευρέτης είχε επιχειρήσει ξανά το παράτολμο εγχείρημα την περασμένη εβδομάδα χωρίς όμως τότε να τα καταφέρει με επιτυχία.

Το πρωί της Κυριακής όμως, ο 40χρονος Ζαπάτα κατόρθωσε να πετάξει επί 20 λεπτά πάνω από την Μάγχη, δηλαδή σε μια απόσταση 35,4 χιλιομέτρων (22 μιλίων) από την Σανγκάτ της Γαλλίας στον κόλπο της Αγίας Μαργαρίτας του Ντόβερ στην Αγγλία.

Second time lucky? Frenchman to attempt 'hoverboard' Channel crossing for second time


Για να ολοκληρώσει την διαδρομή πάντως χρειάστηκε να κάνει και μία στάση για να εφοδιαστεί με καύσιμα.

Κλείσιμο
Το χόβερμπορντ του Ζαπάτα τροφοδοτείται με κιροζίνη και διαθέτει πέντε τουρμπίνες. Φτάνει σε ταχύτητα τα 118 μίλια την ώρα, δηλαδή περίπου τα 190 χιλιόμετρα την ώρα και πετάει σε ύψος 15-20 μέτρων.

zapata-dyo-pic
zapata-ena-pic
zapata-pente-pic


Στο Ντόβερ περίμεναν τον Ζαπάτα η οικογένειά του και δεκάδες θαυμαστές, που τον αποθέωσαν μόλις προσγειώθηκε με ασφάλεια.

zapata-triapic


«Τα τελευταία 5-6 χιλιόμετρα ήταν σκέτη απόλαυση, το να βλέπω την βρετανική ακτή να πλησιάζει... Αν αυτό είναι ιστορικό γεγονός ή όχι δεν μπορώ να το πω, θα δείξει με το χρόνο», είπε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης.

Στις 25 Ιουλίου, όταν ο Ζαπάτα επιχείρησε για πρώτη φορά να πετάξει πάνω από την Μάγχη, το χόβερμπορντ δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στην ειδική πλατφόρμα που στήθηκε πάνω σε ένα πλοίο στην Μάγχη ώστε να ανεφοδιαστεί, έτσι η ομάδα του έφτιαξε απλώς μια πιο μεγάλη πλατφόρμα και το πρόβλημα λύθηκε.

Jet-powered flyboard soldier attempts to cross English channel – watch live

Ο Ζαπάτα εφηύρε το πρώτο χόβερμπορντ, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από τον γαλλικό στρατό με 1,3 εκατ. ευρώ, για να δημιουργήσει ένα ειδικό στρατιωτικό μικρο-αεροσκάφος. Μάλιστα ο ίδιος έγινε γνωστός ως «ιπτάμενος στρατιώτης», όταν κατά την διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλλης, είχε πετάξει πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος.

First Flying Soldier (Made in France)!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης