«The Great Hack»: Ντοκιμαντέρ στο Netflix για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων

«The Great Hack»: Ντοκιμαντέρ στο Netflix για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων

Την έννοια της υπονόμευσης της ατομικής ελευθερίας θίγει το ντοκιμαντέρ, με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

043_dpa-pa_190724-99-183704_dpai
«The Great Hack»...ένα νέο ντοκιμαντέρ του Νetflix που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν ότι είναι παγιδευμένoι σε ένα δυστοπικό διαδικτυακό περιβάλλον, μέσα από μια διεισδυτική ματιά στα πρόσφατα γεγονότα διαρροής προσωπικών πληροφοριών χρηστών των κοινωνικών δικτύων.

Τροφή για ζωηρό σχολιασμό δίνει το νέο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται δεδομένα χρηστών, σε βαθμό που η ιδιωτικότητα χάνει απόλυτα την ουσία της καθώς ακυρώνεται από την έκθεση προσωπικών στοιχείων.

Πολίτες φτάνουν στο σημείο να ελέγχονται απόλυτα από κυβερνήσεις και πολυεθνικές, με τη Δημοκρατία να τίθεται έτσι σε πλαίσιο αμφιβολίας.

Τις έννοιες υπονόμευσης της ατομικής ελευθερίας και απειλής της δημοκρατική κοινωνίας πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ, που με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica εξηγεί πώς μέσα από δομές εξόρυξης δεδομένων και αλγορίθμους ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ιδιωτική και δημόσια σφαίρα μοιάζει ακόμη πιο θολός.

«Εστιάσαμε πολύ στον τρόπο με τον οποίο θα φέρναμε το ''μάτι'' του αλγορίθμου στην πραγματική ζωή» εξήγησε ο σκηνοθέτης Κάριμ Άμερ ο οποίος δημιούργησε την ταινία με την Τζεχάν Νουχαΐμ .

«Πώς μπορεί να μας εντοπίσει ένας αλγόριθμος; Εάν γινόταν αυτό αντιληπτό, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλάβουν πόσο ευάλωτοι είναι και πως τίποτα που αφορά την προσωπική τους ζωή δεν προστατεύεται», συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

Κλείσιμο
Η ταινία, που περιγράφεται από τα ξένα μέσα ως περιεκτική και συνάμα διεισδυτική, προβάλλει το σκάνδαλο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Ύστερα από 16μηνη έρευνα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού των ΗΠΑ επέβαλε πρωτοφανές πρόστιμο στο Facebook, καθώς το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά τις αποκαλύψεις για την Cambridge Analytica.

Το πρόστιμο ανήλθε συγκεκριμένα στα 5 δισ. δολάρια και αφορά σε μαζικές παραβιάσεις ιδιωτικότητας, καθώς η Cambridge Analytica κατηγορείται ότι παραπλάνησε τους χρήστες της και «υπονόμευσε» τις επιλογές τους.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε στην έρευνά της ότι το Facebook παραπλάνησε 2,2 δισεκατομμύρια χρήστες, καθώς δεν εξηγούσε ορθώς τους τρόπους με τους οποίους προγραμματιστές εφαρμογών, διαφημιστές και τρίτα πρόσωπα αποκτούσαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών από το περιεχόμενο που πατούσαν την επιλογή «μου αρέσει» μέχρι τους τηλεφωνικούς αριθμούς που αποκτούσαν και κατά παράβαση της υπόσχεσης του Facebook ότι θα βελτιώσει την προστασία της ιδιωτικότητας.

Ως αποτέλεσμα, ο διακανονισμός είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία των ΗΠΑ για παραβιάσεις ιδιωτικότητας και δίνει επίσης στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές απρόσκοπτη πρόσβαση στις επιχειρηματικές αποφάσεις του τεχνολογικού γίγαντα για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν τις δράσεις της ηγεσίας του Facebook, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και των προσπαθειών του να προωθήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

The Great Hack | Official Trailer | Netflix
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης