Εμπόριο κοκαΐνης στη Βραζιλία: Στο πρώτο 6μηνο του 2019 κατασχέθηκαν 25 τόνοι

cocaine

Προορισμός των τεραστίων ποσοτήτων του σκληρού ναρκωτικού ήταν η Ευρώπη και η Ασία

Πάνω από 25 τόνοι κοκαΐνης με προορισμό την Ευρώπη και την Ασία κατασχέθηκαν το πρώτο εξάμηνο στη Βραζιλία, ποσότητα αυξημένη κατά 91,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, χάρη στην αύξηση των συνοριακών ελέγχων, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι βραζιλιάνικες τελωνειακές αρχές.

Όλη την «περασμένη χρονιά, κατασχέσαμε 31,4 τόνους κοκαΐνης. Αυτό ήταν ρεκόρ, το οποίο σίγουρα θα καταρρίψουμε εκ νέου», τόνισε ο Άρθουρ Καζέλα, ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας των τελωνείων της Βραζιλίας.

Από τους 25,3 τόνους που κατασχέθηκαν τους έξι πρώτους μήνες της χρονιάς, σχεδόν η μισή ποσότητα (12,1 τόνοι) εντοπίστηκε στο λιμάνι Σάντους, το μεγαλύτερο της Λατινικής Αμερικής.

Σε ό,τι αφορά την κάνναβη, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν από τους 3,9 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε 10,2 τόνους από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Η Βραζιλία, γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής τα χερσαία σύνορα της οποίας έχουν συνολικό μήκος 17.000 χιλιόμετρα, αποτελεί μείζονα κόμβο του διεθνούς λαθρεμπορίου ουσιών.

Ναρκωτικά που παράγονται στην Κολομβία, στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα ή στην Παραγουάη μεταφέρονται, τις περισσότερες φορές με πλοία, προς ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

«Έχουν αρχίσει επίσης να δημιουργούνται ορισμένες οδοί προς την Αφρική», επισήμανε ο Καζέλα.

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης αυξάνονται εκθετικά τα τελευταία χρόνια: πέρασαν από τα 958 κιλά το 2014 στους 2,5 τόνους το 2015, στους 15 και πλέον τόνους το 2016 και κατόπιν στους 18,7 τόνους το 2017.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στον καλύτερο συντονισμό των αρχών σε ό,τι αφορά την «συλλογή πληροφοριών και την επαγρύπνηση» στα σύνορα. «Οι μέθοδοί μας εξελίσσονται πολύ γρήγορα», εξήγησε στέλεχος της υπηρεσίας τελωνείων.

Τα τελευταία χρόνια, τελωνειακοί εντοπίζουν κοκαΐνη κρυμμένη μέσα σε φορτία εμπορευμάτων κάθε λογής, ακόμα και μέσα σε τρακτέρ, σε ξυλεία, σε συκωτάκια πουλερικών...

Πριν από δύο εβδομάδες, δύο φερόμενα ως μέλη της μαφίας της Καλαβρίας, της Ντράνγκετα, συνελήφθησαν κοντά στο λιμάνι της Σάντους.

Κατά τη βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία, η Ντράνγκετα ελέγχει «το 40% της παγκόσμιας διακίνησης κοκαΐνης» και είναι «ο κυριότερος εισαγωγέας της στην Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seehover

«Ένας Σύρος πρόσφυγας και πηγαίνει τακτικά στη Συρία στις γιορτές δεν μπορεί να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι υφίσταται διωγμό» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

39
brexit_art

Τα έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται από τους Sunday Times βασίζονται στο χειρότερο σενάριο, απαντά ο αρμόδιος υπουργός για τις προετοιμασίες του Brexit - Μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για κομφούζιο στα λιμάνια και σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία

121