Τριντό και Τουσκ κατά Τραμπ για τα ρατσιστικά σχόλια

tusk

«Οδυνηρά, λαθεμένα και εντελώς απαράδεκτα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τη σύνοδο Καναδά-ΕΕ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον τεσσάρων νέων γυναικών βουλευτών των Δημοκρατικών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και τα συνθήματα υποστηρικτών τους εναντίον τους, χωρίς ποτέ να κατονομάσουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Τριντό χαρακτήρισε «οδυνηρά, λαθεμένα και εντελώς απαράδεκτα» τόσο τα σχόλια του Τραμπ για τις τέσσερις προοδευτικές πολιτικούς, όσο και το σύνθημα «στείλε τις πίσω», που ακούστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα όπου εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Για τον Τραμπ, οι τέσσερις νέες γυναίκες βουλευτές της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών «μισούν» την Αμερική και θα όφειλαν να «γυρίσουν πίσω» στη χώρα καταγωγής τους, κατά τις δηλώσεις του που έχουν προκαλέσει σάλο.

«Θέλω οι πάντες στον Καναδά να γνωρίζουν ότι τα σχόλια αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν πρέπει να επιτρέπονται ή να ενθαρρύνονται στον Καναδά», τόνισε ο Τριντό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μόντρεαλ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Ο Τουσκ, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την ολοκλήρωση της συνόδου Καναδά-ΕΕ, σημείωσε πως αν και δεν θέλει να σχολιάζει εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, αισθάνθηκε αναγκασμένος να αντιδράσει.

«Για πολλά χρόνια, ήμουν ένας από τους πιο φιλοαμερικανούς πολιτικούς στην Ευρώπη», ανέφερε ο Τουσκ, όμως «είναι δύσκολο να καταλάβω κάποια γεγονότα, κάποια λόγια και μερικές φορές αν νιώθεις ότι κάτι είναι εντελώς απαράδεκτο, είσαι αναγκασμένος να αντιδράσεις παρά τις οικονομικές δοσοληψίες, παρά τα συμφέροντα. Για μένα οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από το εμπόριο, λυπάμαι, ίσως είμαι λίγο παλιομοδίτικος, αλλά δεν θα αλλάξω ποτέ άποψη γι’ αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο σύνθημα για τις αμερικανίδες πολιτικούς, συμπλήρωσε: «Νιώθω αληθινά σαν στο σπίτι μου εδώ στο Μόντρεαλ, την πιο ευρωπαϊκή από τις καναδικές πόλεις, ίσως επειδή δεν άκουσα κανέναν να κραυγάζει “στείλε τον πίσω”».

Πέραν της αντίδρασής τους για το θέμα που σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα στις ΗΠΑ, Τριντό και Τουσκ ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης για περίπου σαράντα θέματα και διατράνωσαν τη στενή καναδοευρωπαϊκή συνεργασία, ιδίως στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ακόμη, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι συνήψαν συμφωνία για την προστασία των ωκεανών, που αφορά ιδίως τις προσπάθειες να μειωθεί το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Τρισκό και Τουμπ κατά Τραμπό...

Κρρ

Ο καλτσακιας, τον οκτωβριο στα τάρταρα κι αυτός απο τους Καναδούς, κι ο εγγονός των ναζί κριτικάρουν....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης