Σουδάν: Ένας πολίτης νεκρός και επτά τραυματίες από πυρά παραστρατιωτικών

Σουδάν: Ένας πολίτης νεκρός και επτά τραυματίες από πυρά παραστρατιωτικών

Οι ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον πλήθους που διαδήλωνε στην πόλη Σουκ

sudan_fires
Σουδανοί παραστρατιωτικοί σκότωσαν χθες Κυριακή έναν πολίτη και τραυμάτισαν άλλους επτά σε μια πόλη νοτιοανατολικά του Χαρτούμ, ανοίγοντας πυρ εναντίον κατοίκων που διαδήλωναν εναντίον τους, ανέφεραν γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην πόλη Σουκ, στην Πολιτεία Σέναρ (νοτιοανατολικά) στη διάρκεια διαδήλωσης κατοίκων με αίτημα να αποχωρήσουν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μια διαβόητη μονάδα παραστρατιωτικών, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

«Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Αναπτύχθηκαν μέλη των ΔΤΥ και αρχικά πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά κατόπιν άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων, σκοτώνοντας έναν άνδρα και τραυματίζοντας πολλούς άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

Μια επιτροπή γιατρών που πρόσκειται στη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ΣΕΑ), αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν, επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

Ο άνδρας «σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι που προήλθε από τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ», κατήγγειλε η ΣΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Κλείσιμο
Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την επιτροπή των γιατρών, που σε ανακοίνωσή της που διανεμήθηκε μέσω Facebook έκανε εξάλλου λόγο για ένα «παιδί τραυματισμένο» στο κεφάλι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικοι της Σουκ συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν μπροστά στα γραφεία της υπηρεσίας πληροφοριών εξαιτίας εφόδου των ΔΤΥ σε κέντρο νεότητας την προηγουμένη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των δεκάδων διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους την 3η Ιουνίου στο Χαρτούμ.

«Στη διάρκεια της συγκέντρωσης αυτής, οι ΔΤΥ έκαναν έφοδο μπροστά σε κέντρο νεότητας και ξυλοκόπησαν νεαρούς που βρίσκονταν εκεί», εξήγησε αυτόπτης μάρτυρας.

Προχθές Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν διαλύθηκε ο καταυλισμός διαδηλωτών που συμμετείχαν επί εβδομάδες σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο αρχηγείο των ένοπλων δυνάμεων στην πρωτεύουσα, αξιώνοντας να παραδοθεί η εξουσία από τους στρατηγούς σε πολίτες.

Η νέα συνάντηση που προβλεπόταν να γίνει χθες βράδυ ανάμεσα στους στρατηγούς και ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την περίοδο πολιτικής μετάβασης μετά την ανατροπή του Μπασίρ τον Απρίλιο, αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

«Ζητήσαμε οι συνομιλίες να αναβληθούν ως την Τρίτη προκειμένου να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σιντίγκ Γιούσεφ, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος του Σουδάν, το οποίο συμμετέχει στη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή.

Τουλάχιστον 136 άνθρωποι σκοτώθηκαν την 3η Ιουνίου από πυρά, σύμφωνα με μια επιτροπή γιατρών που πρόσκειται στο κίνημα διαμαρτυρίας, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για 71 νεκρούς.

Ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, είναι ο υπαρχηγός του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, το οποίο κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας τον Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από πολύμηνες λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον του πρώην προέδρου, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί σχεδόν τριάντα χρόνια.

Ο στρατηγός Ντάγκλο διαψεύδει ότι οι ΔΤΥ προχώρησαν στην πολυαίμακτη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης